GIIPUJA – Koncert “Obogaćivanje tradicije Istre i Primorja zvukom i slikom” ove subote u Vrbniku

“Povezivanjem glazbe i zaboravljenih lokacija, uz korištenje novih tehnologija i univerzalnog jezika jazza, želimo skrenuti pozornost na sve ono što je zaboravljeno, a što je bilo važno za kulturu Istre i Primorja. Cilj nam je oživjeti neke od tih povijesnih elemenata i spasiti ih od zaborava”, kaže Damjan Grbac

Serijom koncerata na otvorenim prostorima Rijeke, Pazina, Vrbnika i Kastva, GIIPUJA pod vodstvom jazz kontrabasiste Damjana Grbca nastavlja svoju misiju promocije glazbe Istre i Primorja. Od svojih početaka, korištenjem tradicijske glazbe u svojim jazz kompozicijama, ovaj originalni sastav nastoji oživjeti povijesno poimanje druženja uz glazbu. Sopela, mih, spojeni su sa violinom, bas klarinetom, kontrabasom i bubnjevima te čine jedinstveni GIIPUJA glazbeni rukopis.

“U prošlosti nisu postojale koncertne dvorane, festivali, velike produkcije, marketing, promocija, društvene mreže ili internet. Glazba se izvodila u raznim životnim prilikama i različitim ambijentima. Vjenčanja, sprovodi, rođenja, trgovi sela ili gradova, dolci, vrtovi, ulice, kuće, bili su pozornice na kojima se glazba izvodila iz gušta, zabave, tradicije i druženja.

Bez pozornice, svjetlosnih efekata ili ozvučenja, u toj našoj priči, komunikaciji i glazbenom razgovoru, prepustit ćemo se poštovanju zvuka. Publika, slučajni prolaznici ili ljubitelji GIIPUJE koji će nas pratiti putem interneta, bit će nam, kao i uvijek, podrška i poticaj i pozivamo ih da nas poslušaju.

Povezivanjem glazbe i zaboravljenih lokacija, uz korištenje novih tehnologija i univerzalnog jezika jazza, želimo skrenuti pozornost na sve ono što je zaboravljeno, a što je bilo važno za kulturu Istre i Primorja. Cilj nam je oživjeti neke od tih povijesnih elemenata i spasiti ih od zaborava”, kaže Damjan Grbac.

Svi koncerti ovog projekta bit će prenošeni putem live streama, na web portalima koji njeguju i podržavaju glazbenu kulturu, društvenim mrežama i na YouTubeu. U okviru streama biti će prikazani i posebno snimljeni video prilozi koji istražuju i pronalaze nove vizure Kastva, Vrbnika i Pazina, uz glazbenu podlogu GIIPUJE.

GIIPUJA su: Marko First – sopela, mih, violina, okarina, Aldo Foško – bas klarinet, Tonči Grabušić – bubnjevi i Damjan Grbac – kontrabas.

Raspored koncerata:

Rijeka, 03.06.
15:00 Arheološki park Principij
19:00 Trsatska Gradina

Pazin, 04.06.
12:00 Pazinski Kaštel

Vrbnik, 05.06.
19:00 Luka Vrbnik

Kastav, 06.06., Dan Grada Kastva
20:00 Žudika

Koncerti GIIPUJE, “Obogaćivanje tradicije Istre i Primorja zvukom i slikom” potpomognuti su od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, natječajem “Jer svirati se mora” Hrvatske glazbene unije, potporom Grada Kastva, TZ Grada Kastva, Grada Rijeke, Grada Pazina, Općine Vrbnik, TZ Općine Vrbnik, te agencija i medija Novinet.tv, Torpedo media, Podučkun.net, ProRec, G.I.S. d.o.o. i PolakMediaMusic.

error: Content is protected !!