66. Ljetne priredbe: “Seks & Glad – Doktor za one stvari” Tarika Filipovića i koncert Kaliopi i Edina Karamazova

U svojevrsnom vrhuncu glazbenog programa 66. Ljetnih priredbi, u petak, 29. srpnja 2022. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, zajednički koncert održat će dvoje velikih umjetnika, regionalna glazbena zvijezda Kaliopi i jedan od najboljih svjetskih lutnjista i gitarista Edin Karamazov

Kazališni program 66. Ljetnih priredbi, u utorak, 26. srpnja 2022. godine, s početkom u 21.30 sati, donosi novi kazališni show Seks & Glad – Doktor za one stvari, što znači da će se na krčku Scenu Zidine (Trg krčkih glagoljaša) popesti slavni Tarik Filipović, i to u ulozi u kojoj ga još niste vidjeli! Cijena ulaznice iznosi 100,00 kn.

Doktor seksologije, profesor i playboy, kojeg će utjeloviti omiljeni glumac, na sedamdesetak minuta publiku će odvesti na uzbudljivi safari kroz prašumu pojmovlja iz područja ljudske seksualnosti. Koliko god živjeli u hiperseksualiziranom dijelu svijeta, toliko je još uvijek ova tema mnogima u sferi tabua. Seks & Glad – Doktor za one stvari predstava je koja služi upravo detabuiziranju tih područja ljudske prirode. Naravno, kao i u komičnim prethodnicama i uspješnicama u kojima je kao autor i glumac sudjelovao Tarik Filipović (Predsjednici&ca, Spektakluk, Magic Act Show, Ćiro…), tako je i ovom mono-showu primarni zadatak publiku opustiti, educirati, zabaviti i nasmijati. Jer, smijeh je najpouzdaniji i najučinkovitiji lijek u ova impotentna vremena. A Tarik je dokazani doktor za naše nevolje i mrzovolje…

Predstava je multimedijalna i interaktivna te u formi kolažnog showa nudi red pjesme, red plesa i više redova urnebesne zabave inspirirane ovom vječno intrigantnom temom. Sam tekst baziran je na više dramskih, socioloških i antropoloških predložaka, a kompilirali su ga Tarik Filipović i dramaturginja Nina Skorup, uz redateljski touch Marija Kovača. Producent predstave je Mario Gigović za produkcijsku kuću FIJI i tvrtku Music Time.

U svojevrsnom vrhuncu glazbenog programa 66. Ljetnih priredbi, u petak, 29. srpnja 2022. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, zajednički koncert održat će dvoje velikih umjetnika, regionalna glazbena zvijezda Kaliopi i jedan od najboljih svjetskih lutnjista i gitarista Edin Karamazov. Cijena ulaznice iznosi 120,00 kn.

Glazbenim segmentom ovogodišnjeg festivala, kojeg možemo predstaviti geslom Darovi glazbe kroz vrijeme, zvuk i glas, obuhvaćeno je deset koncerata raspoređenih u tri cjeline, s time da je prva, Darovi glazbe kroz vrijeme, donijela presjek glazbenih tradicija i stilova u rasponu od srednjovjekovne glazbe, preko svjetovne renesansne glazbe – frottola, pa sve do inovativnih glazbenih slogova baroka i rokokoa. Drugom cjelinom, Darovi glazbe kroz zvuk predstavit će se ansambli i glazbeni kolektivi posvećeni sviranju neobičnijih instrumenata, a trećom, Darovi glazbe kroz glas dvije suradnje vrhunskih instrumentalista i vokalista, s time da ovo atraktivno poglavlje otvaraju upravo Kaliopi i Edin Karamazov.

Oni će se predstaviti programom temeljenim na njihovom zajedničkom diskografskom projektu Oblivion, koji uključuje glazbu s raznih kontinenata u aranžmanima Edina Karamazova, i to za baroknu lutnju, gitaru i vokal. Program je u međuvremenu nadograđen novim numerama etno glazbe s balkanskih prostora po izboru dvoje umjetnika koje bi se u budućnosti trebale naći na njihovom novom nosaču zvuka.

Prema riječima Karamazova, koncert donosi neke od najljepših pjesama u povijesti glazbe koje su pisali ljudi iz različitih vremena i različitih kultura, a Kaliopi će ih izvesti na portugalskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, engleskom, ruskom, španjolskom, srpskom te na makedonskom jeziku. Kaliopi priznaje da je Oblivion album uz koji se može sanjati otvorenih očiju. Spoj je to različitih vremena, kultura i tradicija…

Ovaj projekt, koncertno predstavljen u cijeloj regiji, doživio je veliki publicitet i uspjeh zahvaljujući ekskluzivnosti i atraktivnosti koje proizlaze iz popularnosti koju ovo dvoje umjetnika donose svojim imenima, kao i svojim glazbenim stvaralaštvom. U ovoj prigodi na krčkoj pozornici pridružit će im se i poznati gitarist Damjan Stanišić.

Kaliopi je najveća makedonska pop-rock zvijezda i jedan od najvećih i najoriginalnijih vokala na Balkanu. U svojoj dugačkoj i plodnoj karijeri obilježenoj specifičnom bojom glasa i prepoznatljivom interpretacijom, Kaliopi je postavila visoke standarde i utisnula trajni pečat u glazbi, postavši balkanskom glazbenom divom. Glazbom se počinje baviti u dobi od devet godina, osvojivši prvo mjesto na tadašnjem najvećem dječjem festivalu. Njezin prvi uspjeh i popularnost u zemljama bivše Jugoslavije započinje s grupom Kaliopi, a od 1999. godine karijeru nastavlja samostalno. Kaliopi je dosad objavila 15 albuma i veliki broj singlova, održala brojne koncerte, nastupila u svim većim koncertnim dvoranama diljem svijeta, sudjelovala na velikim festivalima i stekla brojne nagrade i priznanja. Na poziv Makedonske Radio Televizije predstavljala je Makedoniju na Eurosongu, i to dvaput, a njezina pjesma Crno i belo postala je globalni hit. Pored svoje posvećenosti pop-rock glazbi, Kaliopi je kao pjevačica i autorica surađivala i na velikom broju drugih projekata – komponirala je glazbu za film, kazalište i balet, glumila je u prvom makedonskom mjuziklu Čija si, sudjelovala je u nekoliko etno-jazz projekata s glazbenim sastavom Tavitjan Brothers…

Mimo njezine pop-rock karijere, jedna od najznačajnijih suradnji upravo je ova. S Edinom Karamazovom snimila je album Oblivion koji je rezultat iznimne kohezije njihovih glazbenih izričaja. Kasnije je, na poziv Karamazova, gostovala i na njegovom albumu The Lute is a Song uz imena poput Stinga, Renée Fleming ili Andreasa Scholla. Kaliopi je proglašena počasnom ambasadoricom UNHCR-a u Makedoniji, počasnom umjetničkom ambasadoricom makedonske ekonomije, a pored mnogobrojnih nagrada i priznanja dobitnica je i statue Majka Tereza za predan humanitarni rad.

Uzbudljive i virtuozne izvedbe Edina Karamazova na lutnji i gitari zaslužile su nezapamćena priznanja kritike diljem Europe i Amerike. Kao solist nastupao je i snimao s vodećim međunarodnim ansamblima i umjetnicima za ranu glazbu uključujući Hilliard Ensemble, Hesperion XX, Andreasa Scholla i Stinga. Kao majstor tehnike na brojnim ranim i suvremenim žičanim instrumentima te kao izvanredni koncertni umjetnik, Edin Karamazov nastupao je u dvoranama poput Concertgebouw u Amsterdamu, Wigmore Hall u Londonu, Konzerthaus u Berlinu, Konzerthaus u Beču ili Herkulessaal u Münchenu te na festivalima poput Schleswig-H. Rheingau, Mosel, Donja Saska, Istanbul Bach ili Espinho. Edin Karamazov svira nekoliko trzalačkih glazbala iz različitih kultura i epoha, ali ostaje predan istraživanju uporabe lutnje u suvremenom improvizacijskom kontekstu. Osim solo karijere, uživa u suradnji s pjevačima i instrumentalistima kao što su Andreas Scholl, Nuria Rial ili Dorothee Oberlinger. Njegova diskografija uključuje albume Come heavy sleep, XXI, The Lute is a Song, Songs from the Labyrinth sa Stingom, Wayfaring Stranger – Folksongs, Glazbeni banket s Andreasom Schollom, Oblivion s Kaliopi, Reminiscencije za gitaru i gudački kvartet, Mosaiques za gitaru i violinu sa Stefanom Milenkovichem te Seanse za gitaru, lutnju i violončelo s Borisom Andrianovim. Kao štićenik Sergiua Celibidachea, Edin Karamazov započeo je svoju glazbenu karijeru svirajući klasičnu gitaru, da bi studij barokne lutnje nastavio kod Hopkinsona Smitha na Scoli Cantorum Basiliensis.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

Ulaznice za programe ovogodišnjih Ljetnih priredbi kupuju se na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, Josipa Jurja Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata. U suprotnom, ulaznice se mogu rezervirati telefonom na 051 220 041.

error: Content is protected !!