Župan Komadina: Do sada smo testirali skoro pola stanovništva županije, gotovo 150 tisuća ljudi

Ono što je jasno je da imamo puno bolju zdravstvenu zaštitu nego drugi, što je dokaz upola manji broj smrtnih ishoda nego drugdje u Hrvatskoj. S druge strane najviše i testiramo u Hrvatskoj po broju stanovnika.

Na upit novinara vezano za epidemiološku situaciju na području PGŽ župan Zlatko Komadina rekao je kako velike brojke u PGŽ izazivaju zabrinutost svih: „Kada bih znao odgovor na pitanje zašto raste broj zaraženih, ne samo u našoj županiji nego u svijetu, onda bih riješio problem cijelog svijeta. Postavlja se pitanje što je krenulo po zlu i u Njemačkoj, Sloveniji, Slovačkoj ili Srbiji koja je najviše procijepljena zemlja u Europi. Činjenica je da povećani kontakti znače i povećano širenje virusa, a očito se radi i o novom soju koji je zarazniji.

Došlo je do opuštanja u dijelu kontakata koji se događaju u radnim sredinama bez korištenja maski ili internim zabavama, jer svima je jasno da se virus širi kontaktom. Ono što je moja poruka državi je, dajte nam cjepivo riješit ćemo problem. Znači ili cijepljenje ili povećano zatvaranje. Teško da možemo zatvoriti sve, a moramo i očekivati turističku sezonu te discipliniranim ponašanjem i mjerama koje smo donijeli kao što su zatvaranje škola i pojačan nadzor, smanjivati brojeve“ rekao je župan te dodao kako je PGŽ tražila dodatno cjepivo za turističke djelatnike i ljude u školama. „Mi imamo najveći broj medicinskog osoblja i radnika u socijalnoj skrbi koji su iskoristili većinu cjepiva i malo je ostalo za ostale kategorije stanovništva.

Treba biti optimist, treba biti odgovoran i vjerujem da će se brojevi s vremenom smanjiti, a što se dešava u ostalim dijelovima Hrvatske doista ne znam i moram priznati da ne vjerujem u neke brojeve koje čujem s obzirom na broj stanovnika u odnosu na Primorsko-goransku županiju. Činjenica je da je naš urbani dio, Rijeka i riječki prsten, dosta gost, 200 tisuća stanovnika u neprekidnim kontaktima u dolascima i prolascima. Ono što je jasno je da imamo puno bolju zdravstvenu zaštitu nego drugi, što je dokaz upola manji broj smrtnih ishoda nego drugdje u Hrvatskoj. S druge strane najviše i testiramo u Hrvatskoj po broju stanovnika. Mi smo do sada testirali skoro pola stanovništva županije, skoro 150 tisuća ljudi“ zaključio je župan.

error: Content is protected !!