Stožer civilne zaštite: Nastava u PGŽ-u održavat će se po A modelu, situacija u KBC-u Rijeka stabilna

U prosjeku je u PGŽ-u ispod 400 novooboljelih dnevno, a raste i interes za cijepljenjem, te se cijepi blizu tisuću osoba dnevno. Učinak cijepljenja je visok, te štiti od svih manifestacija bolesti u 70 do 80 posto slučajeva

„Nastava u školama odvijat će se po A modelu, odnosno uživo, dok svaki ravnatelj uz suglasnost lokalnog stožera i osnivača može odrediti drugačiji model. COVID-19 ambulantne trenutno se neće otvarati, a bude li potrebe, mogu se aktivirati u roku od 24 sata“, izvijestio je načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac po završetku redovne sjednice na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u PGŽ-u.

O stanju u KBC-u Rijeka izvijestio je ravnatelj Alen Ružić kazavši kako je situacija stabilna, a kapaciteti dostani. Otvoren je dodatni COVID-19 odjel, dok materijala, lijekova i respiratora ima u dovoljnim količinama. Održava se preko 75% hladnog programa čime se jamči zdravstvena skrb pacijentima sa i bez COVID-a, naveo je Ružić i pozvao svih na iskorištenje zakazanih termina, naglasivši kako se isključivo smanjuje broj operativnih zahvata koji neće dovesti do pogoršanja ili ugroze pacijenta, dok se sve hitnoće redovno rješavaju, a onkološki bolesnici nemaju odgoda.

Ružić je istaknuo da čine sve da sustav osiguraju od prodora virusa i uputio riječi zahvale na izvanrednom naporu svim djelatnicima KBC-a Rijeka.

Najvjerojatnije se nalazimo na vrhuncu 4. epidemijskog vala, ustvrdio je Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstva PGŽ, dodavši da se unatoč visokim dnevnim incidencijama, brojke ipak ne povećavaju. U prosjeku je u PGŽ-u ispod 400 novooboljelih dnevno, a raste i interes za cijepljenjem, te se cijepi blizu tisuću osoba dnevno. Učinak cijepljenja je visok, te štiti od svih manifestacija bolesti u 70 do 80 posto slučajeva, kazao je Rončević te podsjetio kako se cijepljenje odvija radnim danima u dvorani Zamet, a vikendom u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera potvrdio je da civilna zaštita, policija i državni inspektorat provode pojačani nadzor epidemioloških mjera, te ukoliko se trend nastavi, možemo očekivati strože odluke s državne razine.

error: Content is protected !!