Vrhunac ovogodišnjih Osorskih glazbenih večeri

Sjajan britanski vokalni ansambl Voces8 svoj je ovogodišnji program nazvao Stardust, a glavna tema njihova programa je – glazbeni preporod, čime zacijelo aludiraju i na povratak koncertnome životu nakon globalno teške godine

Nakon dva nastupa Stefana Milenkovića, Saše Miloševa, Danijela Detonija, Enrica Bronzija, Radovana Vlatkovića, Marije Pavlović i Renate Pokupić, u Osor dolazi glasoviti britanski ansambl VOCES8. Bit će to njihov treći nastup na osorskom festivalu za koji ga, kako su sami rekli u izravnom uključenju u Dobro jutro Hrvatska, vežu divne uspomene. Njihov je koncert na rasporedu u petak, 6. kolovoza, a u nedjelju, 8. kolovoza, nastupa ruski pijanist Andrey Gugnin.

Petak, 6. kolovoza
ZVJEZDANA PRAŠINA

Voces8
Byrd, Schütz, Rheinberger, Tin, Davis, Palestrina, Britten, Alfvén, Kempf, Sigurbjörnsson, Kern, Cole, Jolson

Sjajan britanski vokalni ansambl Voces8 svoj je ovogodišnji program nazvao Stardust prema novome djelu koje su naručili od američkog skladatelja Taylora Scotta Davisa, ali glavna tema njihova programa je – glazbeni preporod, čime zacijelo aludiraju i na povratak koncertnome životu nakon globalno teške godine. Skladbe s njihovog programa povezuje, kažu, „prirodni i duhovni preporod kroz gubitak, ljepotu, ljubav i radost. Djela koja izvodimo nastala su u razdoblju od renesanse do današnjice i dolaze iz Engleske, Njemačke, Skandinavije i Islanda te SAD-a“, a izvest će i motet Svet hrvatskoga skladatelja Davorina Kempfa, nastao prema napjevu iz zbirke Cithara Octochorda, kao i jazz-aranžmane kojima često zaokružuju programe.

Nedjelja, 8. kolovoza
SLAVENSKE DUBINE

Andrey Gugnin, klavir
Kempf, Skrjabin, Čajkovski, Stravinski-Agosti

Mladi ruski pijanist Andrey Gugnin čest je hrvatski gost, a u Zagrebu je, na natjecanju „Stančić“, dobio i neke od brojnih nagrada koje je dosad osvojio za svoje izvedbe. Na njegovu su osorskom programu djela slavenskih autora: trojice ruskih klasika i djelo hrvatskog autora Davorina Kempfa u počast Beli Bartóku (Melodija (Hommage à Bartók)). Ruski dio čine odabrani ulomci Albuma za mladež Čajkovskoga i ruskim folklorom inspirirana Žar-ptica obljetničara Igora Stravinskog (u obradi pijanista Guida Agostija), a Gugnin i OGV obilježavaju i 150 godina od rođenja Aleksandra Skrjabina jednim mladenačkim i jednim zrelim djelom tog inovativnog te ezoteriji i misticizmu sklonog skladatelja.

Cjeloviti program i rezervacija ulaznica na: www.osorfestival.eu

error: Content is protected !!