Vremenske neprilike pomaknule otvorenje Klasike na Mirinama – Ana Rucner stiže u srijedu, Zagrebački kvartet u četvrtak

Klasika na Mirinama tokom proteklih godina stekla je kultni status u bogatoj paleti ljetnih događanja u Općini Omišalj

Koncert Ane Rucner koji je danas trebao otvoriti Klasiku na Mirinama zbog nepovoljnih – ili preciznije neizvjesnih – vremenskih uvjeta odgođen je za srijedu, 14. srpnja, dok se nastup Zagrebačkog kvarteta odgađa za dan kasnije, četvrtak 15. srpnja. Ostatak programa održat će se, ne bude li iznenađenja “sa nebesa”, prema rasporedu.

Klasika na Mirinama tokom proteklih godina stekla je kultni status u bogatoj paleti ljetnih događanja u Općini Omišalj.  Sa svojim očuvanim zidinama lokalitet Fulfinum Mirine i pripadajuća bazilika pored mora transformirana je u pozornicu pod zvjezdanim nebom. Jedinstvena lokacija, koja je svojom pojavom i poviješću zahtijevala samo najbolje od glazbe, tako je postala domom festivala „Klasika na Mirinama“.

Ovogodišnje otvorenje Klasike na Mirinama predvodi dobro poznata hrvatska violončelistica Ana Rucner u pratnji pijanista Mateja Meštrovića. Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju Anu Rucner u sam vrh uspješnih hrvatskih izvođača na svjetskoj sceni, podsjećamo Ana je bila prva hrvatska glazbenica koja je svirala električno violončelo, čime je privukla i mlađu publiku. Fantastični duo ispunit će Mirine svojim jedinstvenim zvukom, stoga nemojte propustit ovu jedinstvenu priliku za uživanje pod otvorenim nebom Mirina.

Nakon Ane Rucner, u četvrtak 15. srpnja gledatelje očekuje nezaboravna noć uz odličan nastup Zagrebačkog kvarteta. Ovaj klasični četverac nagrađivanih umjetnika osnovan je kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni davne 1919. godine. Ansambl je rano formirao koncept svojih programa koje čini široki repertoarni raspon, od klasike, Haydna, Mozarta, Beethovena, Brahmsa, i tzv. željeznog kvartetskog repertoara, do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo; djela Božidara Širole, Josipa Štolcera Slavenskog, Frana Lhotke, Antuna Dobronića, Borisa Papandopula, Mila Cipre, Milka Kelemena i brojnih drugih redovito su na koncertnim rasporedima. Od sezone 2017./2018., uz  Davora Philipsa, Hrvoja Philipsa i Martina Jordana, kao prvi violinist muzicira Martin Krpan.

Na pozornicu Mirina 21. srpnja će se popeti Buga Marija Šimić, mlada operna pjevačica u pratnji pijanistice Monike Zlatarek.

Buga Marija Šimić diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi red. prof. Cynhtie Hansell Bakić. Godine 2018. završila je specijalizirani magisterij – smjer opera na Sveučilištu u Bernu, u klasi prof. Christiana Hilza. Trenutno se usavršava kod tenora Riccarda Tamure. Profesionalni debi ostvarila je u Mozartovoj operi Mitridate, Re di Ponto  i to kao Arbate u Theater Orchester Biel Solothurn u Bielu, Švicarska. Osim operom, Buga se bavi i dječjim kazalištem, glumeći u nekoliko predstava u zagrebačkoj Maloj sceni. Osim toga, autorica je i prve hrvatske interdisciplinarne predstave koja spaja operno pjevanje i suvremeni ples – Leptirove pjesme.

Monika Zlatarek rođena je 1994. godine u Varaždinu, gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu, u klasi prof. Ivane Godec-Vinceković. U dosadašnjem školovanju sudjelovala je i osvajala nagrade na  državnim i međunarodnim natjecanjima. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Ide Gamulin. U Glazbenoj školi u Varaždinu radi kao nastavnica klavira i korepeticije, i to od 2015. godine.

Ariana Kraljić, rođena Omišljanka 28. srpnja razveseliti će domaću publiku svojim prvim ali sigurno ne i zadnjim koncertom na otvorenoj pozornici Mirina, tokom 5 godina školovanja u Italiji surađuje sa dirigentima, korepetitorima, opernim pjevačima te se usavršava na masterclassima profesora Bečke akademije. Pjeva u zboru Teatro Zandonai u Roveretu te ima mnoge solističke koncerte u Veroni, Roveretu i Arcu. Nadarenoj Omišljanki pridružit će se kolegice Mirjana Davinić i Vera Radisavljević te će izvesti program u tri dijela što će obuhvatit poznata dijela svjetske ali i domaće glazbene scene.

Sopranistica Vanja Zelčić, u pratnji Slavka Sekulića  Mihalja Ivkovića zatvorit će 03. kolovoza ovogodišnje koncerte Klasike na Mirinama! Ovi dobro usklađeni glazbenici iza sebe imaju brojne koncert i a vama preostaje samo uživati u njihovom talentu!

Glazbeni programi započinju u 21 sat, a očekivani broj posjetitelja je do 100 osoba (sjedeća mjesta) uz predočenje digitalne Covid potvrde ili pisane potvrde od ovlaštene zdravstvene ustanove o preboljenju bolesti, cijepljenju, negativnom antigenskom ili PCR testu. Potvrda će se kontrolirati na ulazu.

Mole se svi posjetitelji da svoje besplatne karte podignu u uredima Turističke zajednice općine Omišalj, svaki dan izuzev nedjelje, od 08.00-20.00 sati.

error: Content is protected !!