Vikend u prometu: Gorani rekorderi, na Krku teško ozlijeđeno dijete

U Krku je u petak, 25. studenoga oko 20 sati teško ozlijeđeno dijete dok je upravljalo pomoćnim pješačkim sredstvom

Proteklog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te su pri tome evidentirana 298 prometna prekršaja.

Od tog broja 113 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine, 30 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 17 je prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i 12 nepropisnog korištenja mobitela. Osim navedenih, zabilježeno je i pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilima, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, kao i jedan prekršaj upravljanja u vrijeme važeće zabrane te 116 ostalih prekršaja.

Tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirano je i 16 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško i dvije lakše ozlijeđene.

Teško je ozlijeđen vozač bicikla jučer u Malom Lošinju, a u Krku je pak u petak, 25. studenoga oko 20 sati teško ozlijeđeno dijete dok je upravljalo pomoćnim pješačkim sredstvom, skateboardom, u jednosmjernoj ulici u suprotnom smjeru. Pri tome je izgubilo ravnotežu i palo na kolnik, a tijekom vožnje nije koristilo zaštitnu kacigu.

“Pozivamo i ovim putem sve sudionike u prometu na oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Posebno molimo roditelje maloljetnih osoba da nadziru njihovo kretanje osobnim i pomoćnim pješačkim sredstvima, osobito u prometnim ulicama”, poručuju iz policije.

46-godišnjak vozio s 2,54 promila u krvi

Kada je riječ o prometnim prekršajima, najveća brzina od 173 km/h evidentirana je u subotu, 26. studenoga, na autocesti A6 Rijeka-Zagreb kod Vrbovskog. U 11.04 sati radarskim uređajem očitana je navedena brzina kada se osobno vozilo marke Audi, pulskih registracijskih oznaka, kretalo u smjeru Zagreba na mjestu gdje je ograničenje kretanja određeno na 110 km/h. U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 95 alkotestiranih vozača, 17 ih je bilo pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija od 2,54 g/kg evidentirana je u Ravnoj Gori 46-godišnjem hrvatskom državljaninu.

Riječ je o vozaču kojega su policijski službenici zaustavili u nedjelju, 27. studenoga oko 1.10 sati na području Ravne Gore gdje je pri utjecaju alkohola upravljao osobnim vozilom marke Suzuki, riječkih registracijskih oznaka. Odmah je izdvojen iz prometa te priveden na postupanje u policijsku postaju Delnice gdje je smješten do prestanka djelovanja alkohola. Zbog počinjenog prekršaja, protiv 46-godišnjaka je podnesen optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od najmanje 10 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Ostale koncentracije alkohola su u rasponu od 0,51 do 1,0 g/kg zabilježene kod deset vozača, tri vozača su evidentirana s koncentracijom između 1,01 do 1,50 g/kg te po dvoje vozača s 1,51 g/kg i više te isti broj vozača s koncentracijom do 0,50 g/kg. Jedan vozač je odbio alkotestiranje, a drugi testiranje na droge.

error: Content is protected !!