[VIDEO] Od Mediterana do Kine i Amerike – kako je smokva zavladala svijetom

Kako smokve danas “migriraju” i koliko su cijenjene u svijetu, kako se kreću cijene kilograma od Amerike do Azije, kako se mijenjaju tržišta i proizvodi te gdje je u svemu tome Hrvatska – ali i koji je recept za savršen napitak od smokava koji provjereno liječi glavobolju i popravlja dan – pogledajte u našem video prilogu

U sklopu bogatog programa ovogodišnjih, 17. po redu Dana smokava, ovoga je petka u gradu Krku održano i stručno predavanje vodećih hrvatskih stručnjaka kada su smokve u pitanju – doc.dr.sc. Željka Prgometa i dr.sc. Ive Prgomet. Otac i kći nedavno su se vratili sa simpozija u Kini te su ovu priliku iskoristili upravo za upoznavanje okupljenih građana s novitetima u proizvodnji i preradi smokava u svijetu.

A noviteta doista ne nedostaje: upravo Kina, zemlja kojoj smokva nije prirodno stanište i nema stoljetnu tradiciju uzgoja smokve poput mediteranskih zemalja, posljednjih godina grabi velikim korakom ka preuzimanju primata u uzgoju smokava te preradi i proizvodnji proizvoda od smokava.

Kako su zainteresirani imali prilike saznati, smokve se u Kini proizvode planski, prilagođeno njihovom podneblju i specifičnostima zemlje, a vrlo su zanimljivi i proizvodi pa čak i pakiranja “zalogajčića” od smokve koje kinesko tržište nudi. Neke od njih predavači su ponudili i na degustaciju, podsjećajući time još jednom na razlike između kineske i naše, otočne i mediteranske ponude smokava i proizvoda od istih.

Kao najbolji primjer “sudara svjetova”, uz kineske slastice predstavljen je i domaći džem od smokve koji proizvodi Croaterra, a njen vlasnik Dražen Antonić pojasnio je kako im to polazi za rukom bez nepotrebnih i nezdravih dodataka i aditiva.

Kako smokve danas “migriraju” i koliko su cijenjene u svijetu, kako se kreću cijene kilograma od Amerike do Azije, kako se mijenjaju tržišta i proizvodi te gdje je u svemu tome Hrvatska – ali i koji je recept za savršen napitak od smokava koji provjereno liječi glavobolju i popravlja dan – pogledajte u video prilogu s predavanja Željka i Ive Prgomet te Dražena Antonića.

Foto: Borut Brozović/TZG Krka, Bodulija.net

error: Content is protected !!