VIDEO EPK 2020: Malinska preuzela vremensku kapsulu od Opatije, uz izložbe i sjajan spoj jazza i sopaca

Tim susjedstva Malinska Europske prijestolnice kulture, jedan od najmlađih timova programskog pravca 27 susjedstava okupljen u udruzi Termen, uspješno je u srijedu, 21. listopada 2020.g. u osunčanoj Malinskoj održao dan svog susjedstva pod nazivom Posoljena kultura.

Posoljena kultura počela je programom Posoljena pluća na Rajskoj cesti, gdje se otvorila eko-galerija na otvorenom s izložbom trajnog postava autora Kristijana Linardića, lokalnog samoukog umjetnika, koji umjetnička djela stvara od naplavljenih drva, suhih i srušenih borova, starih vrša i drugih materijala. Na Rajskoj je cesti potom uslijedila akcija sadnje stabala, gdje su ujedno predstavljene i aktivnosti Udruge Termen te je održan zajednički doručak uz more.

U Galeriji sv. Nikole, na rivi uslijedilo je svečano otvorenje dana susjedstva Malinska, uz preuzimanje vremenske kapsule 27 susjedstva od tima susjedstva Opatija. U programu su sudjelovali načelnik Općine Malinska Robert Anton Kraljić, predsjednik udruge Termen Toni Kraljić, voditeljica tima susjedstva Malinska Sabina Barbiš, rukovoditeljica programa RIJEKE 2020 Emina Višnić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Odmah zatim, okupljenima je predstavljeno i europsko susjedstvo Malinske: kolektiv Ubiqua iz španjolskog Bilbaa, koji osmišljava i razvija društvene komunikacijske i participativne projekte, usmjerene na stvaranje sadržaja upotrebom videa, fotografija, audio i drugih resursa.

Bogat program Kreativni rast, pod kustoskim vodstvom povjesničarke umjetnosti Brune Justinić, koji se održao u centru Malinske sastojao se od izložbe drvoreza umjetničke i praktične prirode autora Ivana Orlića, koja je otvorena u Galeriji Sv. Nikole, u Parku glavonožaca izložbu slika otvorio je umjetnik Ivan Car, dok je na Rivi radove predstavio Kristijan Linardić.  Također, predstavljen je i mural Nikoline Šeremet i Ivana Cara.

Istovremeno, na preslici u sredini luke odvijao se program Jazz na jazu, u izvedbi Zoran Majstorović Trija i Krčkih sopaca, koji su ovom prilikom izveli tradicionalne lokalne – dubašljanske napjeve u suvremenoj jazz verziji i tradicionalne jazz standarde.

Posoljena kultura završila je u restoranu Noštromo, gdje je za kraj za sve posjetitelje organizirana zakuska od namirnica proizvedenih u općini Malinska.

Nositelj inicijative susjedstva Malinska je Udruga Termen. Partneri su Općina Malinska – Dubašnica i Turistička zajednica općine Malinska – Dubašnica, a europski partner Ubiqua kolektiv (Bilbao, Španjolska).

Kako je bilo u Malinskoj, provjerite u video prilogu.

error: Content is protected !!