Obilježen Europski dan trgovanja ljudima

Trgovanje ljudima i u današnje vrijeme je jedan od najvećih ilegalnih poslova, odmah iza trgovine oružjem i drogom.

U povodu obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima,  jučer, 20. listopada, održane su preventivne aktivnosti na području Crikvenice i Krka.

Policijski službenici za prevenciju policijskih postaja Crikvenice i Krka organizirali su info punktove na kojima su građane savjetovali o ovoj ozbiljnoj problematici. S ciljem podizanja svijesti među građanima, uz informacije i savjete koje su građani dobili , podijeljeni su im i informativni edukativni materijali  o trgovanju ljudima.

U Crikvenici se policijskim službenicima pridružila i ravnateljica crikveničkog Crvenog križa, Irena Gašparović te su zajednički upoznali građane što sve obuhvaća trgovanje ljudima:  oblici iskorištavanja, na koji način počinitelji kaznenog djela dolaze do žrtava, koji znakovi mogu ukazivati na opasnost, kako se zaštititi i slično.

Građanima su pritom uručeni sljedeći letci: „ Zaštitimo djecu koja pros e- ona trebaju našu pomoć“ i „Easy Job“- brošura, „Neki ljudi u podrumima drže bicikle“, „STOP human trafficking“ i mala brošura „Trgovanje ljudima“.

Trgovanje ljudima i u današnje vrijeme je jedan od najvećih ilegalnih poslova, odmah iza trgovine oružjem i drogom. Stoga je prevencija trgovanja ljudima jedna od ključnih zadaća Europske unije.  Zaštita žrtava trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj uređena je odredbama Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima 2012. – 2015. godine koji propisuje poduzimanje potrebnih mjera u području suzbijanja trgovine ljudima te predstavlja nadogradnju već uspostavljenog sustava suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj. Uz to, te kroz više zakona Republike Hrvatske kao što su: Kazneni zakon, Zakon o strancima, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o USKOK-u te Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći, regulirane su sankcije za počinitelje i mjere zaštite za žrtve ovog kaznenog djela.

S ciljem senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku i prevenciju trgovanja ljudima uspostavljena je i besplatna  SOS telefonska linija – 0800 7799, putem koje je moguće zatražiti pomoć i dobiti potrebne informacije ili prijaviti slučajeve za koje se sumnja da se radi o trgovanju ljudima.

error: Content is protected !!