VIDEO “Drmun je naš”: Damir Franolić kratkim dokumentarnim filmom upozorio na problem Drmuna Puškog

Inicijativa mjesnih odbora ka vraćanju ovog područja mještanima traje već godinama, a 2019. godine 127 mještana potpisalo je podnesak Gradu tražeći svoje povijesno nasljeđe natrag

Pitanje Drmuna Puškog tema je o kojoj se već godinama lome koplja između mještana Šotoventa i države – najprije Jugoslavije, a onda i Hrvatske. Moguće rješenje je Grad Krk, u ime građana ovog područja, odlučio potražiti i na sudu, potpisavši u ožujku Ugovor o pravnom zastupanju s odvjetničkim uredom Perković, koji će Grad zastupati u parničnim i zemljoknjižnim postupcima nužnim za povrat područja Drmuna Puškog mještanima.

Damir Franolić ovih je dana predstavio i kratak dokumentarni film koji iz prve ruke, kroz razgovor i svjedočanstva samih mještana, problematizira temu Drmuna Puškog – vrijednog zelenog pojasa uz samo more.

“Drmun znači šuma, puški znači pučki. Drmun Puški je stoljećima u zajedničkom vlasništvu svih stanovnika sela na Šotoventu na području grada Krka. 1985. Jugoslavija ga podruštvljuje i daje stanovnicima na korištenje. Republika Hrvatska ga 2005. podržavljuje, ali Šotoventini ga i dalje koriste. 2018. predstavljen je projekt kojim bi se Drmun Puški dao u koncesiju privatnom investitoru za izgradnju kampa za 12 000 turista čime bi zajednica izgubila pravo korištenja. Drmun Puški je u opasnosti. Šotoventini su odlučili stvar uzeti u svoje žuljevite ruke”, pojašnjava Damir Franolić uz video.

Riječ je o izuzetno velikoj zelenoj površini od čak milijun i 200 tisuća kvadrata ili oko 120 hektara koja se trenutno nalazi u vlasništvu Republike Hrvatske, iako su mještani Šotoventa više od stoljeća bili vlasnici istog. Pred nadležnim sudovima sada će se pokušati mještanima vratiti pravo vlasništva, odnosno pravo služnosti ili drugi pravni oblik koji će Drmun Puški vratiti njegovim stvarnim korisnicima.

Inicijativa mjesnih odbora ka vraćanju ovog područja mještanima traje već godinama, a 2019. godine 127 mještana potpisalo je podnesak Gradu tražeći svoje povijesno nasljeđe natrag.

error: Content is protected !!