Veliko srce maloga mjesta: kulinarstvo, kreativnost i duh darivanja u Baški

Treći adventski vikend u Baški je, već tradicionalno, protekao u pravom blagdanskom raspoloženju uz pregršt zabave za sve generacije

Kao uvertira u vikend pun događanja, tradicionalni božićni malonogometni turnir “4 sela” u organizaciji NK Vihor u petak je izmamio sportski duh natjecatelja i publike, ali i pokazao veliko srce svih sudionika. Batomalj je ovom prilikom obranio prošlogodišnju titulu, a slijedili su ga redom Draga Bašćanska, Jurandvor i Baška – no zahvaljujući humanitarnom karakteru turnira svakako možemo reći da su ovoga puta – svi bili pobjednici.

Vrhunac blagdanskog šušura na Paladi snažna prosinačka bura prebacila je sa subote na nedjelju, no unatoč odgodi ništa nije moglo omesti jedno od omiljenih blagdanskih adventskih događanja u Baški – natjecanje u pripremi lovačkog kotlića! Ove godine, četvrti put po redu, svoje kulinarsko umijeće je na Paladi pokazalo čak 20 ekipa i to ne samo s područja Baške nego i ostatka otoka, a bile su tu čak i razne navijačke skupine. Bez obzira na sportske afinitete i preferencije, kad je u pitanju kulinarstvo i humanost, na Paladi se uvijek diše kao jedno.

Vrednujući vještinu, znanje, trud i talent, stručni žiri u sastavu Neven Budmilić, Ivanka Vojinov Štefanić, Miran Hutinski i Toni Juranić s puno pažnje je ocijenio svaki kotlić, a uz mnogo veselog iščekivanja pobjedu je u konačnici odnijela ekipa Hotela Baška. Drugo mjesto zauzeo je NK Vihor, treće Plavo-bijeli otok Krk, a na četvrtom i petom mjestu našli su se DVD Baška i Škrpina. Nagrade za najbolje ovom su prilikom osigurali Hotel Dobrovit, NK Vihor, Wind Watersports, Explorer M/B Baška i Valamar Riviera. Sve ekipe kao i volonteri pritom su dobili i prigodne zahvalnice, koje im je uručio načelnik Općine Baška Toni Juranić.

Uz glazbenu podršku DJ Vekyja i Tria Bajs, uz natjecateljske kotliće skuhalo se i čak 70 kilograma domaćih šurlica i i pripremilo 150 porcija fritula s potpisom Romine Čubranić te uživalo u specijalitetima koju je pripremila albanska nacionalna manjina općine Baška. Ono što posebno veseli jest činjenica da se sve navedeno podijelilo, a sakupljene donacije u potpunosti su namijenjene u humanitarne svrhe, za pomoć u liječenju malenog Tea Jelenovića iz Klimna i medicinski uređaj za bašćansku ambulantu.

Ne smijemo zaboraviti ni tradicionalni humanitarni božićni sajam, koji su obogatili i KD Šoto, NK Vihor i udruga Plavo-bijeli otok, te na kojem su naši najmlađi, polaznici DV “Katarina Frankopan, također prikupili brojne donacije te uspješno prodali sve svoje kreacije. Mališani su ovog vikenda ujedno imali priliku i zabaviti se, ali i nešto naučiti na radionici Doris Hrabrić Šimić, na kojoj su se u izradi božićnih ukrasa koristili vuna i ostali prirodni materijali.

“Organizaciju humanitarnog vikenda na Paladi zajedničkim snagama potpisuju Turistička zajednica Općine Baška i Općina Baška, kao i NK Vihor koji je sjajno odradio obveze oko adventske kućice. Veliko hvala svim volonterima i donatorima koji su dali ogroman obol i smisao svim ovim događanjima. Izuzetno nam je drago što je naša Baška skupa sa svim dragim prijateljima i gostima ovoga vikenda disala kao jedno, a sve s plemenitim ciljem. Već sada se radujemo ponovnom kulinarskom susretu i dogodine!” ističe Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice Općine Baška.

Program Adventa u Baški nastavlja se već danas, prigodnom Božićnom priredbom učenika OŠ “Fran Krsto Frankopan” Baška u školskoj dvorani, dok je u petak, 22. prosinca, na rasporedu tradicionalni Božićni boćarski turnir kod Doma kulture Baška, u organizaciji SD Vihor. Očekuje nas ugodna atmosfera, zajedništvo i radost koja će nas uvesti u produženi vikend te započeti slatko iščekivanje omiljenog blagdana! Posljednju sitnicu ispod bora možete pronaći na promociji kalendara “Crkve i nošnje bašćanske kotline” u Domu Jurandvor, u organizaciji KD Šoto.

Adventski program u Baški završava 31. prosinca, veselim ispraćajem stare godine u podne, ponovno na Paladi, uz neizostavnu zajedničku zdravicu. Za vrhunsku atmosferu pobrinut će se jedan od najpopularnijih bandova u našim krajevima, odličan Infinity band, uz podršku DJ Vekyja.

“Pridružite nam se i doživite nezaboravnu završnicu adventske čarolije u Baški!” poručuju organizatori.

 

error: Content is protected !!