Velika akcija obnove mrgara i Adventure race Croatia u Baški

Mrgari su jedinstveni i rijetki, osim na otoku Krku, poznati su još samo u Velikoj Britaniji u Walesu, na Islandu te u Švicarskoj, u Alpama

Uoči festivala Crna ovca, 18. i 19. svibnja, organizirane su besplatne edukacijske predradionice suhozidne gradnje na lokaciji Ljubimer, a sudjelovanje je moguće oba dana ili samo za jedan od ponuđena dva dana.

Sudionici će imati priliku naučiti principe i primjenu tradicionalne tehnike gradnje suhozida, pod stručnim vodstvom mentora suhozida Mislava Tovarca, mag. arheologije iz udruge “4 grada Dragodid”.

Mrgari su najljepši primjer stare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen, bez ikakvog vezivnog materijala. Imaju oblik velikih kamenih cvjetova, a služe za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika na zajedničkim terenima, kamenitim visoravnima iznad bašćanske doline.

Polazak je u 8 sati, iz Zaroka (na kraju Vele plaže). Sudionici, volonteri moraju imati čvrstu obuću i radnu odjeću, dok će im se na terenu osigurati rukavice i marenda.

Prijave na predradionice primaju se najkasnije do utorka, 17. svibnja 2022., pozivom broja +385 91 185 6533 ili mailom na branka@polo.hr, Branka Polonijo (Društvo Sinjali).

Na području općine Baška ostalo je 15 mrgara, a u neke od njih može se okupiti i do 1500 ovaca. Danas se, nažalost, sve manje koriste, pa i ubrzano propadaju. Sunce, vjetar, kiša i sol urušavaju krhke kamene strukture, pastira je sve manje te ih nema tko obnavljati. Mrgari su jedinstveni i rijetki, osim na otoku Krku, poznati su još samo u Velikoj Britaniji u Walesu, na Islandu te u Švicarskoj, u Alpama, kanton Wallis.

Velika akcija obnove mrgara na lokaciji Ljubimer, kao dio festivala Crna ovca, bit će održana 21. svibnja, a prijave se primaju najkasnije do četvrtka, 19. svibnja 2022., pozivom na broj +385 91 185 6533 ili mailom na branka@polo.hr.

Organizator radionice su Društvo Sinjali, Turistička zajednica općine Baška, Udruga 4 grada Dragodid.

Adventure Race Croatia stiže na Krk

Adventure Race Croatia (ARC) je pustolovna utrka Svjetske pustolovne lige, a ove se godine održava na području Kvarnera i Gorskog kotara od 14. do 22. svibnja, s bazom u Baški na otoku Krku.

Pustolovna utrka je sport izdržljivosti u kojem četveročlani timovi, od kojih barem jedan član mora biti suprotnog spola od ostatka tima, pronalaze i prolaze kontrolne točke postavljene u prirodi, često na vrlo zahtjevnim i izazovnim terenima.

Kreću se isključivo nemotoriziranim načinima kao što su planinarenje, trčanje, penjanje, kajakarenje, brdski biciklizam i orijentacija. Utrka će trajati 4 dana non-stop utrkivanja, na preko 500 km divljeg terena. Baza utrke ARC nalazit će se u Baški, što znači da će otok Krk biti centralno mjesto pustolovnih nadmetanja. Trasa utrke tajna je do samog starta, ali natjecatelji će doživjeti sve čari outdoor okolice koje Baške pruža. Utrka duga 560 km bit će kružnog tipa, a start (14.05.) i cilj (22.05.) bit će locirani u Baški.

error: Content is protected !!