Vama glumimo u veljači: Casabianca i Nemaš pojma, Grizlijane stižu u Krk

Sedma sezona programa Vama glumimo kreće u petak, 18. veljače 2022. godine, komedijom Casabianca, nakon čega u subotu, 19. veljače, slijedi predstava za djecu Nemaš pojma, Grizlijane

Iako su siječanjske predstave odgođene zbog nepovoljne epidemiološke situacije, nova sezona programa Vama glumimo krčkog Centra za kulturu, nastavlja se, točnije započinje u veljači, i to komedijom Casabianca Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace i predstavom za djecu Nemaš pojma, Grizlijane Kazališta Smješko.

Programom Vama glumimo, ako to dopuste epidemiološke prilike, bit će obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do svibnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci. Ti će se programi, kao i dosad, odvijati u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku, petkom navečer i subotom ujutro. Ulaznice po cijeni od 30,00 kn za dječje i 50,00 kn za ostale predstave mogu se kupiti u Galeriji Decumanus, u njezino redovno radno vrijeme, od ponedjeljka do petka, između 10.00 i 13.00 sati (počevši s 28. siječnjem). Karte se mogu rezervirati i telefonom na 051 220 041, svakim radnim danom između 08.00 i 20.00 sati.

Dakle, sedma sezona programa Vama glumimo kreće u petak, 18. veljače 2022. godine, komedijom Casabianca, s početkom u 20.00 sati, nakon čega u subotu, 19. veljače, slijedi predstava za djecu Nemaš pojma, Grizlijane, u 11.00 sati.

Predstavu Casabianca napisali su i izvode Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, dobro poznat voditeljski dvojac s malih ekrana i raznih pozornica. Riječ je o komediji na čakavskom dijalektu koja prikazuje smiješnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Irena i Mario, odnosno Đurđa i Franko, upoznali su se u popularnoj trejsduji. Ona je bila mlada i poduzetna, a on neiskusan i nagovorljiv. Skupa su pogledali film Casablanca i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo, a onda je došao brak, pa djeca. Komunizam, pa kapitalizam. Partija, pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali, ali ne bez problema…

Kako kažu njezini autori, predstava progovara o životnim izazovima u kojima se svi mogu prepoznati. Đurđa i Franko prisjećaju nas dana kada smo bezbrižno živjeli samoupravljanje, kupovali na Ponte Rossu, vozili stojadine, na parne i neparne datume, i čekali u redu za ulje. Potom smo dočekali suverenu Hrvatsku, opijeni vlastitom državnošću i ojačani nacionalnim identitetom pratili privatizaciju, rasprodaju i propadanje tvornica, svjedočili krizi morala i licemjerju prekrivenim vjerom. A onda je stigla 2020. godina, cijeli je svijet stao, pa su i Đurđa i Franko ostali kod kuće i čekali novo normalno. Mada se zapravo na našim prostorima novo normalno događa svakih par desetljeća, a predstava Casabianca upravo na primjeru jednog bračnog para, različita karaktera i pogleda na život, progovara o prilagodbama ljudi na nove situacije, nova pravila i neke nove društvene mjere.

 

 

Predstava za djecu Nemaš pojma, Grizlijane nastala je prema istoimenoj knjizi, inače jednom od omiljenih lektirnih naslova spisateljice Ane Đokić-Pongrašić. U produkciji Kazališta Smješko ona je pretvorena u pravi mali mjuzikl koji govori o razmaženom i nespretnom medvjediću o kojem se čitav život brinula njegova majka, pa on nije znao ništa sam napraviti. Ipak, nakon što je krenuo u svijet, sve je, malo po malo, naučio. Ovdje je, dakle, riječ o zanimljivoj priči koja metaforički ilustrira probleme s kojima se susreću mališani pri polasku u školu, kada moraju naučiti prihvatiti odgovornost, iako bi radije ostali kod kuće na brizi svojim roditeljima. Tako je i medvjedić Grizlijan konačno morao postati samostalniji. Iako mu u početku ništa nije polazilo za rukom, u zanimljivim susretima i razgovorima sa Krokodilicom, Vranom, Ribom, Lisicom i Krijesnicama, doći će do novih i vrijednih životnih spoznaja te, konačno, postići svoj cilj! U ovoj glazbenoj predstavi redateljice Ivone Peroš, glume Mirko Ilibašić, Lidija Kraljić i Monika Berberović.

 

Sukladno trenutnom epidemiološkom okviru, u cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19, predstavama će moći prisustvovati isključivo posjetitelji s EU COVID potvrdama, uz obvezno nošenje medicinske ili zaštitne maske. Epidemiološki okvir može biti podložan promjenama, sukladno novim odlukama Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske.

error: Content is protected !!