Krk, Mali Lošinj, Matulji… Čak 15 naleta na životinje na cestama diljem županije

Sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 61. 500 kuna

Tijekom proteklih tjedan dana na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je 15 slučajeva istrčavanja životinja na kolnik i naleta na vozila. Većinom je riječ o jelenskoj i srnećoj divljači, u po dva slučaja o divljim svinjama i ovcama, dok je u jednom slučaju na kolnik istrčala divlja mačka. Naleti životinja zabilježeni su tijekom dnevnih i noćnih sati na prometnicama na području otoka Malog Lošinja, Krka, Matulja, Viškova, Pasjaka, Klane, Kostrene, Jadranova, Fužina i Vrbovskog. U ovim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba, a sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 61. 500 kuna.

“U cilju prevencije, pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima,  kada je i najveće kretanje životinja posebno u nenaseljenim dijelovima uz prometnice.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača bit će pokrenut prekršajni postupak”, podsjećaju iz policije.

error: Content is protected !!