Uspješna berba u maslinicima krčkih osnovnih škola: Vrijedne male ruke ukupno ubrale oko 175 kg maslina

Vrijedni zadrugari ulje će pakirati u staklene bočice od 2,5 dl sa svojim logom, te će se s tim proizvodom predstaviti i na županijskoj smotri UZ PGŽ.

U organizaciji Učeničke zadruge Busilak, OŠ Fran Krsto Frankopan, koja već treću godinu djeluje u Područnoj školi Vrh, obavljena je berba u školskom masliniku. Osim članova zadruge u berbi je sudjelovao i veliki broj ostalih učenika škole pa čak i maleni prvašići. Berba je nažalost bila obilježena trenutnim mjerama za zaštitu od COVID-19, bralo se pod maskama i pazilo na udaljenost no to nije omelo učenike da uživaju na svježem zraku i društveno korisnom radu, što je i cilj i zadatak rada u Učeničkoj zadruzi.

Školski maslinik je u potpunosti ekološki, za prihranu se koristi samo humus kojeg škola dobiva od komunalnog društva Ponikve, te je i ulje ekstra djevičanske kvalitete. Ove godine ubrano je 150 kg maslina  i dobiveno je 14 litara ulja koje će vrijedni zadrugari pakirati u staklene bočice od 2,5 dl sa svojim logom, te će se s tim proizvodom predstaviti i na županijskoj smotri UZ PGŽ.

Dio ulja donira se i školskoj kuhinji te se koristi u prehrani učenika.

Vrijedne ruke učenika i učitelja brale su masline i u Područnoj školi Vrbnik. Izvještaj učenice 8. razreda Klare Kovačević prenosimo u cijelosti:

“Jesen je vrijeme u godini kada beremo razne plodove. Za primorski kraj karakteristične su masline. U okružju naše škole imamo dva stabla maslina, a u utorak 22. listopada 2020. krenuli smo u berbu ovogodišnjeg uroda.

Na poziv učenika osmog razreda stigla je u berbu i nedavno umirovljena učiteljica matematike Ljubica Matanić, koja je godinama bila glavni pokretač ove naše školske jesenske akcije. Nakon što su berači namjestili mrežu za branje maslina te uzeli vreće i grablje krenuli su s berbom. Učenici su uživali u aktivnostima na svježem zraku i druženju s učiteljicom. Potkraj drugog školskog sata pridružili su im se učenici sedmog razreda s učiteljicom Lucijom Šarinić. Svi učenici su složno pomagali u berbi i slušali savjete učitelja poštujući epidemiološke mjere, a pridružile su im se i učiteljice Mira Katunar te Ana Matanić.

Procjenjuje se da je ubrano oko 25 kg maslina koje će učiteljica Ljubica odvesti u uljaru. Maslinovo ulje koristit će se, kao i prethodnih godina, za pripremu hrane u školskoj kuhinji, a jedan dio ćemo flaširati u bočice koje će nositi etiketu Ekoškole „Fran Krsto Frankopan“ Krk Područna škola Vrbnik.”

error: Content is protected !!