Uručeni ugovori za financiranje rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Župan Komadina: Manjine su bogatstvo Primorsko-goranske županije

Manjine su naše bogatstvo i to tako treba i ostati. Čast mi je uručiti vam ove ugovore”, rekao je župan Komadina

Župan Zlatko Komadina i resorna pročelnica Ermina Duraj primili su vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Primorsko-goranske županije kojima su uručeni ugovori za financiranje troškova rada ukupne vrijednosti više od 70 tisuća eura.

“Manjine su bogatstvo različitosti Primorsko-goranske županije. Dugi niz godina njegujemo uspješnu suradnju, dio kroz vijeća, ali i putem manjinskih institucija i ustanova koje se bave kulturom i tradicijom. Zajednički obilježavamo važne datume, a neki dan smo položili i kamen temeljac za Dom srpske nacionalne manjine. Možemo reći da smo po tome malo drugačiji u odnosu na ostatak Hrvatske. Manjine su naše bogatstvo i to tako treba i ostati. Čast mi je uručiti vam ove ugovore”, rekao je župan Komadina.

Nazočnima se na uspješnoj i kvalitetnoj suradnji zahvalila i Ermina Duraj pohvalila kreativan i vrijedan doprinos nacionalnih manjina društvenom i kulturnom životu PGŽ-a.

“Pratimo vaš rad godinama i vjerujemo da ste zadovoljni. Posebno mi je drago da, osim što pratimo funkcioniranje vijeća i predstavnika, podržavamo i rad udruga i vaše vrlo kvalitetne i kreativne programe s kojima otvarate vrata bogatstva različitosti manjinskih zajednica svim stanovnicima Primorsko-goranske županije, a na što sam posebno ponosna”, istaknula je Duraj koja je mišljenja da su manjine PGŽ-a jedne od najaktivnijih u RH.

Ugovore su primili čelnici vijeća albanske, bošnjačke, romske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine te predstavnici crnogorske, češke, mađarske, makedonske, slovačke, ruske i ukrajinske manjine. Povodom skorašnjeg umirovljenja, tajnici Vijeća srpske nacionalne manjine Dragici Skorupan, uručen je prigodan dar u znak zahvalnosti na dosadašnjoj suradnji.

Podsjetimo, manjine čine deset posto stanovništva PGŽ-a. Posljednji izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina održani su 2023. godine, a za Primorsko-goransku županiju u četverogodišnji mandat birali su se pripadnici šest nacionalnih manjina, dok su svog predstavnika birali pripadnici sedam nacionalnih manjina. Svoje pravo izbora nisu iskoristili pripadnici njemačke manjine.

error: Content is protected !!