U Rijeku stigao prvi putnički vlak iz Trsta

Vlakovi na ovoj liniji prometovat će svakodnevno, od 24. travnja, do kraja rujna ove godine, s polaskom iz Trsta, odnosno Villa Opicine u 7:50 sati i povratkom iz Rijeke u 18:25 sati

U Rijeku je danas stigao prvi izravni putnički vlak iz Trsta, a na riječkom kolodvoru dočekali su ga zamjenik župana Petar Mamula, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Regionalne razvojne agencije PGŽ-a, Općine Matulji, TZ Rijeke i Kvarnera i Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza sa suradnicima.

Pozdravljajući goste na predstavljanju projekta u zgradi Gradske knjižnice Rijeka gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je naglasio kako ga raduje što je nakon dugo godina uspostavljena željeznička linija između Trsta i Rijeke, dva grada čije je stanovništvo oduvijek gravitiralo jedno drugome.

Vlakovi na ovoj liniji prometovat će svakodnevno, od 24. travnja, do kraja rujna ove godine, s polaskom iz Trsta, odnosno Villa Opicine u 7:50 sati i povratkom iz Rijeke u 18:25 sati, a putnici će se moći ukrcati i na željezničkim stanicama Opatija Matulji i Šapjane, u Hrvatskoj, te Ilirskoj Birstrici, Pivki, Divači i Sežani u Sloveniji, u oba pravca.

U sastavu vlaka bit će višesustavni elektromotorni vlak Stadler Flirt u vlasništvu Slovenskih željeznica ukupnog kapaciteta 235 sjedala, uz mjesta za bicikle i dječja kolica. U vlak je omogućen ulazak osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a putnicima je na raspolaganju i besplatan Wi-Fi.

Cijena karte na relaciji Villa Opicina – Rijeka iznosi 8 eura, a povratne karte 16 eura. Cijena karte za dijete od 6 do 12 godina je 4 eura, a prijevoz djece do 6 godina je besplatan.

Ova pilot-aktivnost projektnih partnera Izvršnog tajništva Srednjoeuropske inicijative, SŽ Potniškog prometa i HŽ Putničkog prijevoza realizira se u sklopu projekta SUSTANCE u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa. Provodi ga osam partnera iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Mađarske, a glavni cilj je poboljšati uslugu javnog prijevoza između slabije naseljenih perifernih i prekograničnih regija i urbanih područja u kojima se nalaze glavna prometna čvorišta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2 milijuna eura, od čega se kroz Program transnacionalne suradnje sufinancira 80 posto sredstava.

Vlakom su u Rijeku došli gradonačelnik Trsta Roberto Di Piazza, načelnik Općine Ilirska Bistrica Gregor Kovačič, Cristina Amirante, regionalna ministrica za infrastrukturu i teritorij Regija Friuli Venezia Giulia, ravnateljica SŽPP-a, Darja Kocjan, glavni tajnik CEI, Roberto Antonione i voditeljica sektora za željeznice i žičare u slovenskom Ministarstvu za infrastrukturu, Vlasta Kampoš Jerenec. Za dobru zabavu i veselje pobrinuli su se gosti iz Slovenije.

error: Content is protected !!