Iz PGŽ proračuna za ublažavanje korona krize poljoprivrednicima, poduzetnicima i zdravstvu još 4,5 milijuna kuna

Zadnjim rebalansom proračuna osigurano je i dodatnih gotovo milijun kuna za potpore malim i srednjim poduzetnicima za ublažavanje posljedica korona krize.

Zamjenik župana Petar Mamula na današnjem je redovnom susretu s novinarima izvijestio o nastavku isplata potpora poduzetnicima i poljoprivrednicima za ublažavanje posljedica korona krize. Na Kolegiju župana donijeta je odluka o raspisivanju javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za stočarske farme na području PGŽ u 2020. godini za što je osigurano pola milijuna kuna. Ove potpore koje se mogu kretati u maksimalnim iznosima od 20.000 do 50.000 kuna prvenstveno su usmjerene za nabavku stočne hrane. Istaknuo je nadalje, da je zadnjim rebalansom proračuna osigurano i dodatnih gotovo milijun kuna za potpore malim i srednjim poduzetnicima za ublažavanje posljedica korona krize. Do sada je poduzetnicima po toj osnovi već isplaćeno preko 6,5 milijuna kuna. Kako u prvoj raspodjeli nije bilo dovoljno novca za isplatu potpora svima koji su imali valjane prijave, osiguranjem dodatnih sredstava isplatit će se potpore za  još 28 prijavitelja. Među njima je 12 s područja Gorskog kotara kojima će biti isplaćeno 404.401,23 kuna te 495.981,83 kuna za preostalih 16 prijavitelja s ostalog ruralnog područja. Podsjetio je da je kroz rebalans osigurano i dodatnih 3 milijuna kuna za zdravstvene ustanove. Tako se odlukom Kolegija župana opatijskoj Thallasotherapiji za sanaciju stropne konstrukcije iznad terapijskog bazena raspoređuje iznos od 500.000,00 kuna, a Thalassotherapiji Crikvenica za nabavku nove i obnove postojeće medicinske opreme 409.326,00 kuna. Prema Županijskoj skupštini bit će upućen prijedlog za raspodjelu 2 milijuna kuna Domu zdravlja za nabavku novog mamografa pri Centru za prevenciju i dijagnostiku kroničnih masovnih nezaraznih bolesti, Park Nikole Hosta.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović izvijestio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u PGŽ te rekao da se zadnjih dana bilježi trend pada aktivnih slučajeva zaraze korona virusom. U protekla 24 sata na području Primorsko-goranske županije 124 su nova slučaja pozitivna na koronavirus od ukupno 574 testirane osobe. Ozdravile su 162 osobe tako da je trenutno u Županiji 1395 aktivna slučaja Covid 19 bolesti. Naglasio je da se nakon prošlotjednog većeg broja oboljelih u Domu za starije osobe u Voloskom, udio zaraze kod starije populacije ponovno stabilizirao na 14 posto. Također opada postotak zaraženih i među studentskom populacijom, a stanje u školama nazvao je stabilnim i zadovoljavajućim jer do sada nismo imali slučaj da je bilo koja od škola u cijelosti morala preći na on line nastavu.

Resorna pročelnica Edita Stilin dodala je da je na današnji dan u školama kojima je osnivač PGŽ u samoizolaciji 9 razrednih odjeljenja, 6 u srednjim, a tri u osnovnim školama. Uputila je zahvalu svim djelatnicima županijskih škola i domova, samim učenicima kao i njihovim roditeljima na odgovornom pridržavanju svih preporučenih mjera. Dodala je da će PGŽ kao odgovorni osnivač za nabavku zaštite opreme školama osigurati još 300.000 kuna. Također je 500.000 kuna osigurano za financiranje produženog boravka učenika putnika, ukupno njih 377 u 15 škola.

error: Content is protected !!