U Puntu svečano otvoren Centar za obrazovanje i zaštitu okoliša MareMundi

Nakon dugogodišnjeg djelovanja na Krku, upravo Punat je postao Hofrichterova baza u kojoj se, skupa sa svojim timom od 11 članova, nada tijekom čitave godine educirati djecu i mlade s hrvatskog i njemačkog govornog područja

U Puntu, u prostoru bivše trgovine u Frankopanskoj ulici, ovoga četvrtka svečano je otvoren Centar za obrazovanje i zaštitu okoliša austrijskog MareMundi Instituta.

Riječ je o ustanovi iza koje stoji neprofitna austrijska udruga MareMundi, koja ima za cilj svim zainteresiranima, a osobito mladima približiti problematiku zaštite okoliša, trenutnog stanja u našim morima, ali i educirati kako bi se postojeće stanje u našem ekosustavu dugoročno popravilo.

Kako je na otvorenju istaknuo Robert Hofrichter, morski biolog s stažem dužim od tri desetljeća, stanje u moru oko otoka Krka drastično se pogoršalo posljednjih godina, a dovoljno je pogledati koju kapljicu pod mikroskopom da bi se vidjele opasne količine mikroplastike koje uništavaju morski život. Velike količine neupućenih turista koji ne znaju kako čuvati osjetljiv otočni ekosustav stvaraju dodatan problem.

Svjesni situacije, u sličnim centrima i s nizom volontera u različitim djelovima svijeta, Hofrichter i njegov MareMundi Institut već godinama predano rade na edukaciji budućih generacija. Nakon dugogodišnjeg djelovanja na Krku, upravo Punat je postao Hofrichterova baza u kojoj se, skupa sa svojim timom od 11 članova, nada tijekom čitave godine educirati djecu i mlade s hrvatskog i njemačkog govornog područja. U tu svrhu i novi je prostor adekvatno opremljen, a da umjetnost i znanost mogu ići ruku pod ruku dokazala je i umjetnica Anita Kontrec izložbom svojih radova na temu mora i prirode.

Upravo spoj znanosti i umjetnosti ono je čemu MareMundi u novom puntarskom prostoru teži, uz veliku podršku Općine Punat. Kako je istaknuo načelnik Daniel Strčić, Općina će i nadalje udruzi uvijek stajati na raspolaganju kroz institucionalnu podršku i suradnju sa svim ostalim otočnim jedinicama lokalne samouprave.

error: Content is protected !!