U Puntu ove sezone ostvareno 60% noćenja. Branko Karabaić: Moramo se preorijentirati, ali znamo smjer u kojem treba ići

“Ako gledamo prvih osam mjeseci ove godine, Punat je na nešto više od 60% noćenja u odnosu na prošlu godinu. Hoće li to popratiti i financije veliko je pitanje.”

Poznata marina, kilometri šetnica i biciklističkih staza, nasadi maslina, neke od najljepših krčih, ali i hrvatskih plaža – područje Punta i Stare Baške nedvojbeno ima sve preduvjete za izvanredne turističke uspjehe. Čak i u izazovnim vremenima korone, turisti su se u Puntu osjećali sigurno, rado su mu se vratili ili su ga upravo sada otkrili po prvi put.

“Sada kad nam je neprijatelj poznat, nadam se da ćemo jesen moći mirnije odraditi”, tim riječima direktor TU TZO Punat Branko Karabaić zaključuje nikada neobičniju turističku sezonu iza nas. Dodat će odmah – kakva su očekivanja bila uoči sezone, kada se ispod svega podvuče crta, ljetom iza nas Punat može biti zadovoljan. Ako ništa drugo, onda po pitanju brojki i statistike.

“Ako gledamo prvih osam mjeseci ove godine, Punat je na nešto više od 60% noćenja u odnosu na prošlu godinu. Hoće li to popratiti i financije veliko je pitanje. Nikada se te brojke ne poklapaju, stoga ne možemo računati s tim da ćemo imati i 60% lanjskog proračuna. Sve turističke zajednice na ovaj ili onaj način će ove jeseni biti u određenom problemu, slijedi nam duga zima… Ove godine prihodi su nam u proljeće biti zanemarivi, a u lipnju su iznosili 10% u odnosu na prethodnu godinu. Ljeto je, međutim, druga priča. Početkom kolovoza dosegli smo čak 80% statističkog prometa u odnosu na 2019. godinu. Nažalost, mjere Vlade Republike Hrvatske istovremeno su nam odrezale jednu ruku, zatim drugu a sada se izgleda sprema i nastavak, što je velik udarac na rad turističkih zajednica i lokalnih samouprava”, podcrtava aktualni turistički saldo Karabaić.

U svakom zlu nađe se i ponešto dobro, a ovoga puta to je bila nikad bliskija suradnja lokalnih turističkih zajednica, koje su se u 2020. godini odlučile na nešto drugačiju suradnju.

“Ono dobro što je proizašlo iz ove godine jesu zajednički programi otočnih turističkih zajednica koji su se pokazali odličnima. To je praksa koja će se nastaviti na razini otoka jer u organizacijskom smislu donosi značajne uštede, a s druge strane Krk nastupa kao cjelina, bez obzira što imamo jake pojedinačne destinacije. Naše goste ne zanimaju administrativne granice, vole istraživati otok, tu su i biciklističke i pješačke staze otoka Krka i sve ide ka tome da se otok pozicionira zajedničkim snagama. Turističke zajednice morat će se preorijentirati, a ovo je svakako smjer u kojem želimo ići. Morali smo biti brzi i ekspresno reagirati i to je izvedeno korektno. Žao nam je što se svi kolege s otoka nisu uključili, no nadamo se da će nam se u budućnosti priključiti i Baška, Vrbnik i Dobrinj pa da u sedam turističkih središta na otoku sedam dana u tjednu imamo po jedan događaj, svaki dan u drugom mjestu”, kaže Karabaić.

Priličan uspjeh polučili su upravo “mali” koncerti, odnosno koncerti za manji broj publike koji su se odlično uklopili u ponudu tradicionalno obiteljske destinacije poput Punta, ali i drugih otočnih mjesta.

“Ovogodišnji glazbeni programi poput koncerata Zorana Majstorovića pripremljeni su za manji broj gledatelja, no oni koji su ih pratili bili su oduševljeni. Bez gužvi, nenametljivo, a vrlo kvalitetno i sigurno s obzirom na okolnosti. Mišljenja sam da otoku Krku nije potrebno 10 skupih estradnih imena u jednoj godini, dovoljna su 2-3 jaka imena, svake godine u drugom mjestu”, ističe Karabaić.

Nakon sezone koja je naglo završila, čeka nas jednako izazovna jesen. Što je u planu?

“Na jesen nas čeka vrlo reduciran program koji će se bazirati na biciklijadama i sportskim aktivnostima, tradicionalno odlično posjećenima. Iz preventivnih razloga nastojimo organizirati sve manifestacije s maksimalnim brojem od 100 sudionika, a biciklijade smo dodatno ograničili na 20 osoba i nastavljamo u tom smjeru. Već ovoga tjedna startala je 6. kiparska kolonija, a u rujnu je trebala startati i tradicionalna ekološka akcija čišćenja podmorja Puntarske drage koja je prethodnih godina brojila i preko 150 sudionika. No u dogovoru sa članovima Stožera ona je za ovu godinu ipak otkazana. Situacija u našem podmorju je zadovoljavajuća i neće biti štete ako je jedne godine preskočimo. Očekujemo i rezultate maslinarske godine kako bi možda i uz masline vezali dio programa u listopadu, no 10. biciklijada Osvoji crni biser će se svakako održati – naravno, u skladu s aktualnim mjerama”.

Za razliku od nekih drugih otočnih općina s velikim brojem vikendica i iznajmljivača u privatnom smještaju, situacija u Puntu je specifična. Odrazilo se to i na puntarske turističke brojke, u kojima ima vrlo mali postotak domaćih gostiju.

“Punat već godinama ne prelazi brojku od 5% domaćih gostiju godišnje. Od 600-700 ostvarenih tisuća noćenja, na domaće goste kod nas otpada vrlo mali postotak, što je drastično različita situacija od one u Malinskoj, Omišlju, Dobrinju… K tome nemamo ni velik broj iznajmljivača niti vikend kuća i stanova – broj iznajmljivača nam je upola od broja u primjerice Dobrinju i to nas čini specifičnim tržištem. Na području Punta je jedva 3000 kreveta u privatnom smještaju, a taj će broj dodatno pasti s obzirom na “čistku” koju je umjesto Ureda državne uprave za kategorizaciju napravila korona”, kaže Karabaić.

Doista, korona je “pomela” dio nekvalitetne ponude, ali je donijela i goste sa nekih novih tržišta.

“Po broju noćenja gosti iz Slovenije su i dalje najjači, sa 8000 više dolazaka i 50 000 više noćenja u odnosu na drugoplasiranu Njemačku.Slijede Austrija, Češka i Italija, zatim Poljska i novo tržište – Rumunjska. Gosti iz Rumunjske su uglavnom mladi, poslovni ljudi, visokoobrazovani koji uglavnom traže povoljniji privatni smještaj, ali su spremniji potrošiti u restoranima”, rezimira Karabaić.

Želja za sljedeću sezonu je mnogo, a najveća je bez sumnje vezana za koronu. Što nam donosi ostatak ove i sljedeća, 2021. godina ostaje za vidjeti, prilagoditi se i ponovo dokazati da se i u najizazovnijim vremenima može odraditi dobar posao. Ljestvica je postavljena visoko, valja je iznova preskočiti.

error: Content is protected !!