U Puntu održana radionica “WOW i prijatelji uživaju u kvarnerskim vinima”

Kvarnerska vina itekako imaju što pokazati i već se dokazuju i na međunarodnoj vinskoj sceni

„Žene i vino, što može biti bolje? A još kad su žene pune duha a vina odlična, onda je to Wow!“ – napisala je na Facebooku jedna oduševljena polaznica radionice pod naslovom „WOW i prijatelji uživaju u kvarnerskim vinima“ , održane prošloga tjedna u dvoru Dunje Seiter-Šverko u Puntu. Ova je naturalizirana Puntarka, zajedno s predsjednicom udruge WOW – Žene i vino, Sanjom Muzaferijom, u svom vrtu organizirala edukativno druženje s vrbničkim vinarima i upoznavanje s njihovim vinima. Pozvani su bili Ivica Dobrinčić iz vinarije Šipun, stari prijatelj WOW-ica i Toni Katunar iz vinarije Katunar koji se do sada, pred ovim auditorijem, nije predstavio svojim vinima – da pred članicama udruge, njihovim prijateljima, medijima i svim zainteresiranima – kažu i pokažu kakva su im vina.

Nakon što je Muzaferija pozdravila okupljene, rekla nekoliko riječi o udruzi WOW koja će uskoro slaviti impresivan 11. rođendan te predstavila vinare, uz čašicu pjenušca Maličić iz Šipunova podruma, poslužene su dinje i krčki pršut.

“Naši su kuća, dvor i vrt oduvijek bili širom otvoreni svim prijateljima, ljudima dobre volje, slučajnim i namjernim gostima… a danas su se ovdje okupili dragi ljudi , da bismo zajedno, uz radionicu vrbničkih vinara – uputili posljednji pozdrav ovom ljetu i ukazali dobrodošlicu jeseni. Hvala svima, a osobito vinarima koji su još u berbi ili vrlo angažirani u podrumu, što su izdvojili vrijeme i vino da nam ispričaju priču o svojim vinarijama i vinima”, poručila je domaćica okupljenima.

Uz novi, ružičasti pjenušac Vila, također iz vinarije Šipun, posluženi su u Puntu, među prijateljima već slavni bruschetti „Šverketi“, a Ivica Dobrinčić, predsjednik udruge „Kvarner Wines“ pojasnio je razliku između tradicionalne, šampanjske metode proizvodnje pjenušca i charmat metode sekundarnog vrenja u inox tankovima. Kvarner, inače, u Hrvatskoj predvodi po proizvodnji pjenušaca s količinom od preko 55 000 boca godišnje a najveći broj vinara koji se bave pjenušcem nalazi se u vinogorju Krk, odnosno u Vrbniku. Također je govorio o autohtonim kvarnerskim sortama kao što su žlahtina i trojišćina, koju je kao rasadničar osobno vratio iz zaborava.

Rosé Šipun, koji je u „Dobroj hrani“. za berbu 2019 ocijenjen kao najbolji rosé Istre i Kvarnera je ružičasto vino upravo od trojišćine koje karakteriziraju voćne arome dinje, lubenice, breskve i maline te lijepa trajnost. Dobrinčić je spomenuo i ostale autohtone kvarnerske sorte kao što su jarbola, belica, gegić i sansigot.

“Istaknuo bih revitalizaciju autohtonih sorti, što je i svjetski trend, a na kojem sam u slučaju nekoliko kvarnerskih sorti, osobno radio dvadesetak godina. Bio je to i jedan od glavnih razlog našeg udruživanja u Kvarner Wines”, naglasio je Dobrinčić.

Da bi sve bilo u vinskom tonu, pobrinula se vrijedna domaćica koja je, kao iduće jelo servirala sarmice u vinovom lišću nazvane Baci di pergola/bušić s barca, uz koje se pilo sasvim posebno, jantarno/orange vino Festivum vinarije Katunar. Katunar junior ispričao je priču o svojoj ljubavi prema ovim starinskim a danas sve popularnijim i modernim vinima, a poslužena je, kao kuriozitet, i njegova još nedovršena žlahtina, kao i svježa žlahtina Sv. Lucija.

Pažljivi polaznici radionice postavljali su pitanja, kušali, sa zanimanjem slušali… Muzaferija je, moderirajući događanje, upozorila na činjenicu da uz svoje sve dulje boravke na Kvarneru sve više uči, kuša ali i propagira kvarnerska vina koja itekako imaju što pokazati i već se dokazuju i na međunarodnoj vinskoj sceni. Uz desert, izvrsnu crostatu od grožđa, poslužen je Katunarov prošek.

“Žalosno je da su Kvarner i Hrvatsko Primorje izostavljeni iz Zakona o vinu, a ovdje proizvodnja prošeka datira iz 19. stoljeća. Ne bi trebalo zaboraviti da se i kod nas na sjeveru Jadrana, tradicionalno proizvodio prošek”, upozorio je Katunar.

Osim ovih vina, poslužena su još i vina iznenađenja: Žlahtina Šipun, Katunarova Nigra iz 2019. te kao posebna poslastica, njegova Kurkyta iz magnum boce. Oduševljeni gosti odlučili su odmah idućeg dana posjetiti Vrbnik i kupiti vinske zalihe, a za iduću radionicu vinari su najavili svoju crnu paletu koja bi uključila fantastičan Šipunov Sansigot, ali i Kapitul od sorti cabernet sauvignon, merlot i petit verdot. Kapitul, berbu 2015. je u svojem ocjenjivanju u „Dobroj hrani“, vinski stručnjak Saša Špiranac svrstao među tri vina kandidata za ulazak u razred velikih crnjaka Hrvatske s ocjenom 92/100.

error: Content is protected !!