U Primorsko-goranskoj županiji veći broj prvašića i učenika prvih razreda srednjih škola nego lani

Nakon jesenskog roka upisa u prve razrede srednje škole, u gimnazijama je upisano 91 posto učenika, 96 posto u strukovnim programima, u obrtničkim 94 posto, što je za 33 posto više nego ikad, te 81 posto u umjetničkim programima

Danas je prvi dan nastave za preko 28 tisuća učenika u Primorsko-goranskoj županiji, a prema upisnim brojkama, 176 je više učenika prvih razreda srednjih škola i 69 prvašića. Najveći porast imaju OŠ dr. Josipa Pančića u Bribiru – devet učenika, OŠ Kostrena – 21, OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu – 15 te 5 OŠ Mrkopalj.

S redovite konferenciji za novinare zamjenik župana Vojko Braut uputio je čestitke svim školarcima i zaželio uspješnu školsku godinu osnovnoškolcima i srednjoškolcima, a posebno najmlađim školarcima koji prvi put sjedaju u školske klupe. Čestitkama se pridružila i resorna pročelnica Edita Stilin koja je iznijela detaljne podatke o upisnim brojkama i informirala o završetku radova na školskim objektima.

U PGŽ-u je ukupno 19 230 osnovnoškolaca u 1168 razrednih odjela. U usporedbi s prošlom godinom, brojka je manja za neznatnih pet učenika. Prvašića je ukupno 2315. U srednjim školama je 9230 učenika, 11 manje nego lani dok je učenika u prvim razredima ove godine više za 176, odnosno ukupno 2561. U učeničkim domovima je 957 učenika. Ukupno je u osnovnim i srednjim školama u Primorsko-goranskoj županiji 28 460 učenika, 16 manje nego prošle školske godine. Nakon jesenskog roka upisa u prve razrede srednje škole, u gimnazijama je upisano 91 posto učenika, 96 posto u strukovnim programima, u obrtničkim 94 posto, što je za 33 posto više nego ikad, te 81 posto u umjetničkim programima.

Projektom „Uz pomoćnike u nastavi do inkluzivnog obrazovanja u PGŽ-u“ osigurano je 114 pomoćnika u nastavi za 120 učenika u 26 osnovnih i osam srednjih škola, a ukupan odobreni iznos je 5,1 milijun kuna, od kojih 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Pročelnica Stilin dodala kako je osiguran i prijevoz za 1600 osnovnoškolaca i međumjesni prijevoz za 3980 srednjoškolaca, a završeni su i većinom svi radovi na 60-ak gradilišta na školskim objektima nužni za početak školske godine.

Kako je navela, očekuje se vrlo brzi završetak radova na sportskoj dvorani Medicinske škole u Rijeci i dogradnji OŠ Ivana Rabljanina na Rabu. Radovi se naziru kraju i u Školi za primijenjenu umjetnost, a gotova je druga trećina fasade OŠ Čavle i Obrtničke škole u Opatiji. Preseljena je Ugostiteljska škola u Opatiji kako bi započeli radovi na Regionalnom centru kompetentnosti, te su uređeni prostori suterena i prvog kata područne škole u Mošćeničkoj Dragi.

Zamjenik Braut izvijestio je i o davanju suglasnosti ravnatelju Županijske uprave za ceste za tri investicije. Na županijskoj cesti 5059 na lokalitetu škola Praputnjak, sanirat će se kolnik, potporni zidovi i oborinska odvodnja. Duljina zahvata iznosi oko 200 metara, a vrijednost radova 3,8 milijuna kuna. Na lokalnoj cesti 58014, dionica Klana – Lisac izvest će se zaštita pokosa duljine zahvata oko 500 metara u vrijednosti oko milijun kuna dok će se na lokalitetu Vrbnik sanirati 300 metara županijske ceste za što će se izdvojiti 1,1 milijun kuna.

Resorna pročelnica Sonja Šišić informirala je o Nacrtima prijedloga Plana razvoja sporta i tehničke kulture u Primorsko-goranskoj županiji za razdoblje 2022. – 2027. godine. Kako je istaknula, PGŽ je jedna od rijetkih županija koja je 2016. godine donijela strategiju razvoja sporta i prva županija koja je razvila strategiju tehničke kulture.

Nova strategija sporta uključila je javnost i sve relevantne dionike – jedinice lokalne samouprave, zajednicu sportova i sportske klubove te definirala tri cilja: potaknuti uključivanje što većeg broja građana u rekreaciju i sport, poticati aktivne sportaše na ostvarivanje vrhunskih rezultate te valorizirati doprinos sporta u razvoju gospodarstvu i turizma 365 dana u godini. Horizontalnim mjerama nastojat će se poticati socijalnu inkluziju i ravnopravnost spolova te volontiranje.

Što se tehničke kulture tiče, cilj je da bude dostupna svima, od najmlađih do najstarijih koji su iskazali poseban interes za upotrebu tehnologija tijekom pandemije, navela je pročelnica i dodala kako je ključ za obje strategije omogućiti da se sport i tehnička kultura razvijaju ravnomjerno u Primorju, Gorskom kotaru i na otocima, a JLS učine što dostupnijom sportsku i tehničku infrastrukturu. Za razliku od prethodnih godina, pritom im u novom razdoblju na raspolaganju stoje i sredstva europskih fondova.

error: Content is protected !!