FOTO Zvijezda prvog dana BIG OM-a je 10-godišnja Zara: Ulovila ješku, a ješka ulovila tunu od 50 kg

BIG OM održava se bez prekida punih 17 godina, a u narednim se danima diljem Kvarnerskog zaljeva očekuju brojni ulovi igluna, albakora, a tradicionalno najomiljeniji ulov je tuna

Tri žene na brodu i te kako mogu donijeti sreću, osobito ako je jedna od njih desetogodišnja Zara, pokazalo se na prvom danu BIG OM-a, jednog od najstarijih i najznačajnijih big fishing natjecanja na Jadranu, koje je danas startalo u Omišlju.

Upravo malena Zara sinoć je naime ulovila ješku za današnji lov na veliku ribu, a veliku ribu je njen tim danas i ulovio: tunu tešku oko 50 kilograma!

Iako je službeno vaganje na rasporedu tek u večernjim satima, malena Zara definitivno je zvijezda prvog dana BIG OM-a, koji je ovoga tjedna u Omišlju okupio više od stotinu natjecatelja. Među njima ima i onih koji već punih 17 godina ne propuštaju ovo natjecanje, što zbog avanture i neprocjenjivog iskustva, što zbog uvijek dobrog druženja. Kako su nam priznali, sinoć se uz Crvenu jabuku plesalo do sitnih sati, a ni nakon toga se nikome nije previše spavalo – napeto se čekao start natjecanja.

BIG OM održava se bez prekida punih 17 godina, a u narednim se danima diljem Kvarnerskog zaljeva očekuju brojni ulovi igluna, albakora, a tradicionalno najomiljeniji ulov je tuna koja donosi najviše bodova i veselja.

Iako cijelu manifestaciju prati odlična zabava, sam lov prate i stroga pravila: svaka posada sastoji se od četiri člana, svaki sa svojom udicom, a ribu na brod izvlači samo jedan član posade i to bez pomoći ostatka ekipe. Svaki ulov ribe potrebno je zabilježiti videokamerom na kojoj se jasno mora vidjeti griz ribe, pozicija i oznaka broda, vrijeme ulova i važeća markica na štapu kojim riba ulovljena. Pobjedu odnosi ona ekipa koja skupi najviše bodova, a to ne mora nužno biti ona ekipa koja “digne” najteži primjerak. Također, ako se brod ne vrati u luku u zadanom vremenu posada biva diskvalificirana.

Među natjecateljima ima i poznatih i iskusnih imena: jedan od istaknutijih je i slovenski ribolovac, izbornik slovenske Big game fishing reprezentacije te član ekipe Barracude Bojan Cestar. Ekipa Bojana Cestara redovito sudjeluje na BIG OM-u, a da je Cestar vrlo iskusan ribolovac svjedoče i njegovi nastupi po svjetskim morima. Kako i sam kaže, natjecanje u Omišlju posebno je jer se na ovom području zaista mogu naći prekrasni primjerci prvenstveno tune, ali i ostalih riba.

Povratak natjecatelja u luku na raspredu je danas, kao i sljedećih dana u 19 sati, nakon čega slijedi vaganje i bodovanje ulova, a potom i večera i fešta uz grupu Venus.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!