U Kašetici promovirana Kuća vina Ivan Katunar: Možda nije masovna proizvodnja, ali je vrhunska

Promocija vina Ivan Katunar jedna je u nizu prezentacija lokalnih proizvođača zeleno-plave županije koje se održavaju u „Kašetici“, a organizirana je ususret otvorenju međunarodnog eno-gastro festivala WineRi ove subote u Rijeci

U „Kašetici primorsko-goranskoj“ održana je promocija „Kuće vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika s otoka Krka, osvajača brojnih domaćih i inozemnih priznanja i nagrada, poput ovogodišnjeg zlata na PAR Wine Award International 2022., Vinistri 2022. i Concours International de Lyon.

„Nemamo uvjete za masovnu proizvodnju, ali sve radimo vrhunski. Prodajno-izložbeni prostor „Kašetica“ je dom našim proizvodima s naglaskom na kvalitetu i autohtonost. Imamo jedino autohtono crno vino sansigot, vrhunske žlahtine kojih nema nigdje drugdje u Hrvatskoj, krčki pršut obitelji Žužić proglašen je najboljim u Hrvatskoj, maslinova ulja s Cresa su preuzela mnogobrojne titule, naša vina dobivaju prve nagrade, imamo vrhunski med i sir, a tu su i udruge koje izrađuju autohtone suvenire poput Rute s Cresa. Jednostavno, najbolje od svega“, rekao je župan Zlatko Komadina.

Uputio je čestitke Ivanu i Egle Katunar na osvojenim nagradama, posebno na zlatnoj medalji s Vinistre 2022. s kojom je okrunjen sansigot, autohtona primorska sorta, prisutna najviše na otoku Susku, poznata i pod imenom “Sušćan crni”.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov kazala je kako su autohtona vina ovog kraja okupljena pod brendom „Kvarner wines”, a u ciju podizanja kvalitete, TZ Kvarner sufinancira vinarima edukacije za sommeliere i nastupe na hrvatskim i inozemnim festivalima. Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski je istaknuo kako je u kontekstu strateškog opredjeljenja Rijeke ka urbanom turizmu potrebno imati i vrhunsku ponudu autohtonih proizvoda.

Zahvalivši se prijemu, Egle Katunar rekla je da su s “Kašeticom” dobili prodajni centar u Rijeci što je im je izrazito pomoglo. U kratkoj prezentaciji vina, navela je da su ove godine izašli na tržište s tri nove etikete, a ponose se sa čak pet vina od žlahtine. Ukupno broje 11 etiketa vina i pet etiketa rakija, a upitan čemu pripisuje osvojene nagrade, Ivan Katunar istaknuo je dugogodišnji rad na kvaliteti.

PGŽ je još 2002. godine pokrenula projekt revitalizacije autohtonih sorti, podsjetio je resorni pročelnik Mladen Brajan, a na tu temu izdana je i knjiga “Sorte vinove loze Kvarnera i Hrvatskog primorja”.

Promocija vina Ivan Katunar jedna je u nizu prezentacija lokalnih proizvođača zeleno-plave županije koje se održavaju u „Kašetici“, a organizirana je ususret otvorenju međunarodnog eno-gastro festivala WineRi ove subote u Rijeci.

error: Content is protected !!