FOTO/VIDEO Tradicija stara stoljećima: Dubašljanski su momci danas tekli za sir, baš kao nekada pastiri

Utrka se trči od starog zvonika do Pavočićeva gumna, u duljini od 200 metara, a dubašljanski momci i ove su je godine istrčali baš kao što su to nekoć činili i dubašljanski pastiri

Na samom početku obilježavanja Dana sira i maritimne baštine koji u Malinsku-Dubašnicu sljedećih dana donose bogat program, povodom blagdana Sense u Bogovićima se održala tradicionalna utrka pod nazivom “Teć za sir”.

Sensa je stari narodni običaj koji se njeguje u Dubašnici kroz stoljeća, a Sensa je pučki naziv za blagdan Uzašašća Gospodnjega – latinski Ascensio Domini – ili Spasovo.

Ono što dubašljansku Sensu čini posebnom upravo je održavanje jedinstvene tradicije – trke ˝Teć za sir˝ koja slijedi nakon Svete Mise s neobičnim prikazanjem sira na oltaru, uz zvukove tradicionalnih sopela. Utrka se trči od starog zvonika do Pavočićeva gumna, u duljini od 200 metara, a dubašljanski momci i ove su je godine istrčali baš kao što su to nekoć činili i dubašljanski pastiri – u svečanoj odjeći i, kao i uvijek, u parovima. Kao i davnih dana, ovčji sir i danas su zaslužili svi trkači.

Fešta od sira uz ugostiteljsku ponudu i obilježavanje 25. godišnjice bratimljenja s općinom Güttenbach nastavila se i u večernjim satima uz klapu Pinkovac i Point band, a već sutra program se nastavlja svečanim otvorenjem Interpretacijskog centra maritimne baštine „DUBoak“, Ribarskom marendom i nastavkom fešte.

Kompletan program dostupan je OVDJE, a kako je bilo danas u Bogovićima provjerite u foto galeriji i video prilogu.

Sensa

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!