U Barbatu na Rabu pronađena živa periska, dobila je ime Mia po arheologinji koja ju je uočila

Podsjetimo, prošle godine prikupljena živa mala periskica na kolektoru na otoku Plavniku nazvana Morana, još uvijek uspješno raste i napreduje u „ex-situ“ akvarijskim uvjetima u Puli.

Iz javne ustanove Priroda izvijestili su da je u podmorju Barbata na otoku Rabu pronađena živa periska i odmah se krenulo u akciju zaštite ovog jedinstvenog školjkaša kojem prijeti izumiranje.  Zbog masovnog pomora plemenite periske brojne institucije i stručnjaci intenzivno se bave praćenjem stanja, ali i provode pojedine aktivnosti kako bi se pokušalo spriječiti potpuno izumiranje ovog „diva“, strogo zaštićenog školjkaša Sredozemnog i Jadranskog mora.

Tijekom protekle dvije godine zabilježen je iznimno velik odaziv građana, koji su neumorno pomagali svojim dojavama o potencijalno živim periskama. Nažalost, u većini slučajeva ronjenjem na terenu moglo se samo utvrditi procijenjeno stanje uginulih periski. No, senzibiliziranost ljudi te doprinos u borbi za očuvanje ove vrste, rezultirali su vrijednim podacima prikupljenim na terenu, što omogućava bolji uvid u stanje te je znanstvenicima podloga za daljnji rad na spašavanju plemenitih periski.

Stoga je radost i optimizam pobudila dojava da je na otoku Rabu, u Barbatu, uočena potencijalno živa periska, ističe ravnateljica JU Priroda Irena Jurić te dodaje da im je ovu lijepu vijest, dojavila Rabljanka Mia Rizner, arheologinja, ali i zaljubljenica u podmorje s velikim ronilačkim iskustvom. Dostavila je snimke, te je nedvojbeno utvrđeno da se radi o živoj, mlađoj plemenitoj perisci. Budući je cijela uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, tako je i pozicija ove periske na takvom mjestu da postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja sidrima ili drugom aktivnošću.

Javna ustanova „Priroda“ kontaktirala je kolegu iz WWF Adria, također Rabljanina Patrika Krstinića te je u najkraćem roku organizirano postavljanje zaštitnog kaveza. U pomoć se odazvao i KPA Amfora iz Raba, te je njihov član s dugogodišnjim iskustvom u podvodnim radovima, Dragan Perkić – Mečka, pružio pomoć u postavljanju zaštitnog kaveza. Budući se radi o iznimno prometnoj zoni plovidbe, uključila se i Županijska lučka uprava Rab, kako bi se iznašlo rješenje koje neće ugroziti plovidbu, ali i omogućiti adekvatnu zaštitu. Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s naznakom projekta i natpisom „Istraživanje u tijeku-ne dirati!“, s ciljem upozorenja i informacije nautičarima i kupačima da zaobiđu takvu lokaciju.

U čitavoj Hrvatskoj, sve „morske“ ustanove za zaštitu prirode uključene su u projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru“ kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koordinira Ministarstvo održivog razvoja i gospodarstva. Sve ustanove u provedbi surađuju međusobno, pa je tako JU Natura Histrica ustupila zaštitni kavez za ovu akciju u Barbatu.

Primorsko-goranska županija i Javna ustanova „Priroda“ osiguravaju dodatna sredstva za provedbu aktivnosti u akvatoriju županije u cilju zaštite i praćenja stanja plemenite periske. Tako su trenutno postavljeni i kolektori za prikupljanje mlađi na jednoj lokaciji na otoku Krku. Podsjetimo, prošle godine prikupljena živa mala periskica na kolektoru na otoku Plavniku nazvana Morana, još uvijek uspješno raste i napreduje u „ex-situ“ akvarijskim uvjetima u Puli.

Ranije ove godine postavljen je zaštitni kavez za živu perisku i na Cresu, no ovaj nalaz u Barbatu nalazi se u zatvorenoj plitkoj uvali, s većim temperaturama mora, što se do sada pokazalo pogodnim za razvoj patogena koji uzrokuje uginuća, stoga umjereni optimizam budi ova živa jedinka baš na ovoj lokaciji. Prema zadnjim podacima u Hrvatskoj ima svega 12 primjera živih periski, a najveći dio na najsjevernijem dijelu Jadrana – Istri.

Javna ustanova „Priroda“ nastaviti će pratiti žive periske, ali ovo ne bi bilo moguće bez lokalnog stanovništva, posebice ronilačkih klubova, koji se uključuju i pružaju pomoć pri češćim obilascima lokacije te davanju korisnih informacija.

error: Content is protected !!