TZO Omišalj bilježi rekordne turističke rezultate, domaći gosti nadmašili i rekordnu 2019. godinu

Posebno dobre rezultate bilježi kamp Omišalj, koji je otvoren od početka godine te je ostvario 64.171 noćenja što je čak 66% ukupnog prometa ostvarenog u Omišlju

TZO Omišalj bilježi rekordne turističke rezultate u usporedbi s 2020. godinom i posebno dobre rezultate u usporedbi s rekordnom 2019. godinom. Početkom kolovoza, točnije 11. kolovoza premašen je ukupan broj noćenja ostvarenih u 2020. godini., kada je ostvareno 384.997. noćenja. Svakako treba napomenuti da nisu svi hotelski objekti otvoreni stoga su brojke i ove godine umanjene za vitalne dijelove turističke ponude (Hotel Veya u Njivicama te hotel guest house Delfin i depandansa Marina u Omišlju).

“U odnosu na prošlu godinu bilježimo povećanje od 68% u dolascima turista i 52% u noćenjima, no još uvijek je to 30% manje nego 2019. godini”, ističe direktorica TZO Omišalj, Andrea Orlić Čutul.

Na području TZO Omišalj u periodu siječanj-srpanj 2021. ostvareno je ukupno 59.049 dolazaka i 297.236 noćenja turista. Od ukupnog broja noćenja u Njivicama je ostvareno 199.359 (67%), a u Omišlju 97.877 (33%). Posebno dobre rezultate bilježi kamp Omišalj, koji je otvoren od početka godine te je ostvario 64.171 noćenja što je čak 66% ukupnog prometa ostvarenog u Omišlju.

Domaći turisti ruše sve rekorde

Najveći broj noćenja ostvaren je u kampovima (49% ), zatim privatnom smještaju (28%) te u hotelima (23%).

Većinu noćenja ostvarili su Nijemci (29%), Slijede Slovenci (19%), domaći turisti (13%), Austrijanci (10%), Česi (6%), Poljaci (5%), Mađari (5%), Slovaci (4%),  Švicarci (2%) te  ostali u postocima  od 1% i manje.

“Iznimno nam je drago istaknuti kako ove godine imamo rekordan broj domaćih turista, 10.822 domaća gosta prepoznala su Omišalj i Njivice kao svoju ljetnu destinaciju što je rekordna brojka i naspram 2019. godine kada je na području TZO Omišalj u prvih sedam mjeseci boravilo 7.287 domaćih turista”, napominje Andrea Orlić Čutul.

Prilikom izbora smještaja gosti su uglavnom orijentirani prema kampovima te privatnom smještaju čija je kvaliteta sustavnim ulaganjem na visokoj razini i Omišlju i u Njivicama. U ovoj izazovnoj godini u predsezoni se radilo na promociji te edukaciji „Stay safe in Croatia” programa kada se dodano educiralo privatne iznajmljivače o postizanju sigurnosti destinacije te njeno očuvanje kroz cijelu sezonu, doznajemo iz Turističke zajednice.

“Naglašavamo kako je sigurnost jedan od ključnih razloga odabira Omišlja i Njivica kao ljetnog odredišta jer se velika pažnja posvećuje provođenju epidemioloških mjera. Posjetiteljima je na lokaciji u neposrednoj blizini Ambulante Dina dostupna usluga PCR i brzog testiranja svaki dan s gotovo cjelodnevnim radnim vremenom, do 22.00 sata.

Pregršt razloga za dolazak u Omišalj i Njivice

Tokom čitave godine ostvarujemo kvalitetnu komunikaciju sa stalnim ali i novim gostima na području Općine Omišalj kojima smo prije svega ponudili – sigurnu destinaciju, što smatramo direktno povezanim sa odličnim brojkama koje bilježimo ove izazovne godine”, kaže direktorica Turističke zajednice, ističući da i se unatoč izazovnim okolnostima radilo i na nizu kvalitetnih programa.

“Neovisno o manjku manifestacija radi očuvanja sigurnosti destinacije našim turistima ponudili smo pregršt razloga za dolazak u Omišalj i Njivice. Započet je projekt „Omišalj Heritage” s novom, interaktivnom kartom starog grada Omišlja koja turiste navodi na detaljan i zanimljiv obilazak Omišlja i svih znamenitosti koje stari grad krije. Projekt je u prvoj fazi dobio novi logo „Omišaljske rozete”, zanimljivu kartu starog grada iz zraka ali i web stranicu www.heritageomisalj.hr.  Tokom ove godine kao priprema za 2022. turističku sezonu izlazi i mobilna aplikacija”, napominje Andrea Orlić Čutul.

Velika pažnja posvećena je i otočnom proizvodu – Camino Krk ruti koja sve posjetioce Omišlja i Njivica iznenadi svojim bogatim sadržajem na oko 150 kilometara dugoj stazi oko toka Krka.

Obećavajući rujan i pripreme za sljedeću sezonu

“I početak kolovoza bilježi dobre rezultate, a najava gostiju u rujnu je obećavajuća. U prvih 10 dana na našem području ostvareno je ukupno 11.083 dolazaka ( 3% više)  i 76.652 (28% više)  noćenja turista a u ukupnom periodu od 1. siječnja do 11. kolovoza ostvareno je 385.889 noćenja.  I dalje prednjače Nijemci i Slovenci, slijede Austrijanci te domaći turisti. Većina noćenja ostvarena je u kampovima (46%), zatim u privatnom smještaju (34%) te u hotelima (20%)”, doznajemo iz Turističke zajednice Općine Omišalj. 

Iako se dojmovi ove izazovne turističke sezone tek skupljaju te se osjeti financijski manjak, pripreme za sljedeću sezonu u punom su jeku.

“Završena je Info brošura s turističkim informacijama o Omišlju i Njivicama, koja na jednom mjestu donosi informacije o lokalnoj turističkoj i ugostiteljskoj ponudi, ponudi smještaja, znamenitostima, atrakcijama i izletima, kao i brojne servisne informacije. Tiskano izdanje Info brošure dostupno  je u hrvatskoj, engleskoj, talijanskoj i njemačkoj jezičnoj varijanti i može se preuzeti u uredima Turističke zajednice općine Omišalj. U digitalnom formatu brošura se  može se preuzeti na našim internetskim stranicama. U završnu fazu ušla je i priprema za novi image katalog destinacije, koji bi trebao izaći u rujnu, a u listopadu se očekuje i osvježeno izdanje knjižice „Nepoznati Omišalj“”, najavljuje direktorica Turističke zajednice Općine Omišalj planove za jesen – i, vjerujemo, uspješnu posezonu.

 

error: Content is protected !!