Tjedan u Baški: izložbe, besplatne interpretacijske šetnje i nastupi klapa

“Svako glagoljsko slovo ima svoje ime, a prvih devet govore kako je dobro živjeti na zemlji. Dobrobit ljudi, ljepota i bogata simbolika bile su misli vodilje mudrog Konstantina Filozofa dok je oblikovao novo pismo”

Tjedan pred nama u Baški će biti u znaku izložbi, besplatnih interpretacijskih šetnji i nastupa klapa.

U srijedu 25. kolovoza starta još jedna u nizu popularnih šetnji Baškom, ovoga puta s temom “Glagoljica: priča o dobrom, lijepom, svetom i mudrom”. Šetnju na engleskom jeziku vodi Petar Tomašić, certificirani interpretator baštine, a ista će se na hrvatskom jeziku biti održana i 1. rujna.

“Svako glagoljsko slovo ima svoje ime, a prvih devet govore kako je dobro živjeti na zemlji. Dobrobit ljudi, ljepota i bogata simbolika bile su misli vodilje mudrog Konstantina Filozofa dok je oblikovao novo pismo. Tijekom šetnje otkrivamo glagoljska slova razasuta po Baški, upoznajemo njihov nastanak i dolazimo do skrivenih značenja. Bogatstvo oblika i značenja čini glagoljicu idealnim elementom suvremenog vizualnog identiteta. Sudionici šetnje imat će priliku napraviti prve korake u razvoju vlastitog vizualnog identiteta koristeći glagoljicu”, stoji u najavi nove interpretacijske šetnje.

Polazak je u 19:00 sati, ispred Turističkog ureda Turističke zajednice općine Baška, Zvonimirova 114, a trajanje šetnje je 1.5 sat. Nakon svake šetnje sudionici će imati priliku naučiti pisati svoje ime glagoljicom. Vođenje je besplatno za sve prijavljene, u organizaciji Turističke zajednice općine Baška, no zbog ograničenog broja polaznika, zainteresirani za pojedinu šetnju mogu se prijaviti u Turistički ured u Baški osobno, putem telefona na +385 (0)51 856 817 ili putem e-maila na info@visitbaska.hr.

Nakon šetnji, moći ćete uživati i u promenadnim nastupima klapa u Baški.

“Klapski nastupi odlična su glazbena pozadinama našim interpretacijskim šetnjama kojima se vraćamo u prošlost našeg malog mjesta, obzirom da se tematika klapskih pjesama uglavnom plete oko mora, ljubavi i mediteranskog načina života, jer rijetko se a capella pjeva o tuzi, uglavnom je ljubav na prvom mjestu, a i kad se pjeva o nekom prošlom, danas posve izgubljenom načinu života, pjeva se s uzvišenim osjećajima, nerijetko veličajući uzorne vrijednosti prijašnjih generacija”, kažu iz TZ-a Općine Baška.

25. kolovoza od 20 sati u Baški će zapjevati klapa Kaštadi, a 1. rujna u isto vrijeme klapa Zvonimir.

U petak, 27.8. od 20 u galeriji Zvonimir bit će otvorena i izložba akademske kiparice Georgette Yvette Ponté, uz osvježenje i ugodno druženje prilikom samog otvaranja.

Georgette Yvette Ponté rođena je 1983. u Nici, Francuska. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2014. godine, na Odsjeku kiparstva, u klasi prof. Peruška Bogdanića. Imala je pet samostalnih, a sudjelovala je na više od 25 grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za slikarstvo i fotografiju, od kojih se ističe prva nagrada na 32. međunarodnom likovnom natječaju Mandrač, Volosko, Opatija. Dosad je izradila četiri javne skulpture u Hrvatskoj i inozemstvu. Ponté je sudjelovala na umjetničkoj rezidenciji Glo Art u Belgiji. Članica je HDLU-a Rijeka. Bavi se kiparstvom, slikarstvom, fotografijom te restauracijom. Živi i radi u Rijeci, u svom Ateljeu.

error: Content is protected !!