Tko su kandidati za (grado)načelnike na otoku Krku? U dvije općine pobjednik je već poznat

Ako se za izbor općinskog načelnika ili gradonačelnika kandidirao samo jedan ili samo dva kandidata, za općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana izabran će biti kandidat koji na izborima dobije najveći broj glasova.

Lokalni izbori, odnosno izbori za župane, gradonačelnike i općinske načelnike te županijska, gradska i općinska vijeća, održat će se u nedjelju 16. svibnja, no na otoku Krku već su poznati pobjednici u čak dvije općine.

Naime, u Općini Dobrinj i Općini Vrbnik za mjesto načelnika prijavio se tek jedan kandidat, u oba slučaja aktualni načelnik, koji je tako već samom pravovaljanom kandidaturom praktično unaprijed postao i – pobjednik. Općinu Dobrinj će i u predstojećem periodu nastaviti voditi Neven Komadina, dok na čelu Vrbnika i dalje ostaje Dragan Zahija.

Tek nešto veću konkurenciju ima aktualna omišaljska načelnica Mirela Ahmetović (SDP), protiv koje će snage odmjeriti Dean Girotto (HDZ-HNS).

Slična je situacija i u Malinskoj, gdje se za mjesto načelnika bore dva kandidata. Uz aktualnog načelnika Roberta-Antona Kraljića, pravovaljanu kandidaturu predao i je Josip Turčić (HDZ-HSP).

Aktualni načelnik Punta Marinko Žic (SDP-PGS-HSU) ima pak dva protukandidata. Za mjesto načelnika Općine Punat bore se i nezavisni Daniel Strčić te Željko Matej Manzoni.

U Baški je situacija još složenija. Uz aktualnog načelnika Tonija Juranića, za poziciju općinskog načelnika bore se i nezavisna Nataša Plišić, Dario Buršić (SDP-HSS) i Boris Barbalić (PGS).

U jedinom otočnom gradu, gradu Krku, izazivač najdugovječnijem hrvatskom gradonačelniku Dariju Vasiliću (PGS-SDP) je HDZ-ov Anto Čabraja.

Općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici biraju se većinom glasova svih birača koji su glasovali prema evidenciji u izvatku iz popisa birača i priloženim potvrdama za glasovanje. Izabran je onaj kandidat koji na izborima dobije više od 50% glasova birača koji su glasovali. Ako niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova u prvom krugu glasovanja, održat će se drugi krug glasovanja četrnaesti dan nakon održavanja prvog kruga glasovanja.

U drugom krugu izbor se ponavlja između dva kandidata s najvećim brojem glasova. U drugom krugu glasovanja izabran je kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Ako u drugom krugu glasovanja oba kandidata dobiju jednak broj glasova, održat će se treći krug glasovanja na način i po postupku propisanim za drugi krug glasovanja. Ako ni u trećem krugu glasovanja oba kandidata dobiju jednak broj glasova, izborni postupak ponovit će se u cijelosti.

U slučaju da se za izbor općinskog načelnika ili gradonačelnika kandidirao samo jedan ili samo dva kandidata, za općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana izabran će biti kandidat koji na izborima dobije najveći broj glasova.

Birališta se otvaraju 16. svibnja u 7 sati a zatvaraju u 19 sati, nakon čega ćemo doznati hoće li biti promjena na čelnim pozicijama krčkih lokalnih samouprava.

error: Content is protected !!