FOTO Fantastično otkriće u krčkom podmorju: Pronađen brod iz vremena Rimskog carstva

“Ukoliko se sagledaju događaji vezani za prošlost otoka Krka može se primijetiti njegova turbulentna aktivnost vezana za događanja od Rimskog carstva na dalje. Mirine Fulffinum kao centar zbivanja imao je značenje važne luke preko koje su se sva bitnija zbivanja događala i koji je bio na putu od Dalmacije prema Veneciji”

More uokolo otoka Krka skriva mnoge tajne, a jednu – i to fantastičnu – nedavno je otkrio umirovljeni policijski službenik Postaje pomorske policije Rijeka i strastveni ronilac Velimir Vrzić. Riječ je o olupini broda najvjerojatnije iz vremena Rimskog carstva te teretu koji je prevozio, amforama koje datiraju u 4. stoljeće, a čitavo ovo vrijeme bile su skrivene od ljudskog pogleda pod naslagama pijeska.

“Dozvolite mi da vam prvenstveno zahvalim na interesu za podvodna istraživanja i aktivnosti koje se odvijaju na području otoka Krka.

Ukoliko se sagledaju događaji vezani za prošlost otoka Krka može se primijetiti njegova turbulentna aktivnost vezana za događanja od Rimskog carstva na dalje. Mirine Fulffinum kao centar zbivanja imao je značenje važne luke preko koje su se sva bitnija zbivanja događala i koji je bio na putu od Dalmacije prema Veneciji”, uvodi nas Vrzić u gotovo filmsku priču o tajnama koje skriva krčko podmorje.

“Roneći na područjima koja ne spadaju u zaštićena po Zakonu o kulturnim dobarima vršio sam podvodne aktivnosti na području Tihog kanala. Roneći od područja plinovoda prema Svetom Marku a tragajući za odbačenim opasnim podvodnim minama koje predstavljaju opasnost za čovjeka naletio sam na ostatke starog plovila koje je na sebi sadržao razbijene djelove keramike.

Obzirom da je predmetno zabranjeno dirati iste sam fiksirao fotografijom te se uputio prema površini mora. To je bilo nekoliko dana prije uspostavljanja zabrane izlaska radi Korone te evo ovom prilikom kad se sve vratilo u normalu dostavio Ministarstvu kulture sve informacije sa točnom lokacijom na postupanje”, kaže Vrzić.

“Što se nalazi ispod mulja, to trebaju utvrditi podvodni arheolozi. Meni je u ovom trenutku zabranjeno diranje i povratak na mjesto gdje se ostaci broda nalaze sukladno Zakonu o kulturnom dobru”, napominje ovaj iskusni ronilac, kao napomenu i svima ostalima da ne kreću samoinicijativno u potragu za nalazištem te što im je činiti ako im se posreći slično otkriće.

FOTO: Velimir Vrzić

error: Content is protected !!