Stari hrast sa Čavlene mogao bi postati hrvatsko stablo godine! Natječaj traje još samo par dana, evo gdje glasati

Pobijedi li, “Prijatelj” će dobiti priliku sudjelovati i u izboru za Europsko stablo godine

Prelijepi, oko 400 godina stari hrast sa Čavlene ušao je u konkurenciju 13 impresivnih stabala sa svih strana naše zemlje, koji se bore za laskavu titulu hrvatskog stabla godine.

Stari hrast koji je svoje korijenje davnih dana pustio na Drmunu Puški pod granama dugima i po 30 metara pruža zaštitu, ugodnu hladovinu i nešto od svoje stoljene mudrosti izletnicima željnima netaknute prirode, a u ovaj hvalevrijedni natječaj prijavila ga je Gordana Zec, koja o njemu kaže ovako:

“Dub. U okolnim selima poznat i kao Stari dub. Jer svi znaju o kojem dubu je riječ. Kažu da je ima 400 godina. I nisu ziher koje je vrste. Udaljen od sela, na osami, od kad su ljudi otišli s polja i prodali krave pa se sad treba potruditi do šume da ga vidiš no on uvijek prima posjete i u velikom broju. Kad god dođem, imam mu svašta za ispričat, a on samo šumi. Jedan pogled je dovoljan da te obuzme veselje. Uvijek drukčiji, uvijek zgodan i uvijek tamo.

Oduvijek. Nije li to definicija prijatelja?”

Upravo pod nazivom “Prijatelj”, za stari hrast sa Čavlene se i može glasati i to samo do kraja rujna, klikom OVDJE. Rezultati glasovanja će biti nevidljivi od 27.09.2021. u 00:00 dok će proglašenje pobjednika biti 15. listopada 2021. Pobijedi li, “Prijatelj” će dobiti priliku sudjelovati i u izboru za Europsko stablo godine.

Nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine, u kojem Hrvatska sudjeluje od 2017. godine, je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Pobjednik na nacionalnoj razini sudjelovat će u natjecanju za Europsko stablo godine. Ono se simbolično proglašava ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka svake godine, a ceremonija proglašenja tradicionalno se održava u Bruxellesu.

Razgovor sa Gordanom Zec, koja je “Prijatelja” i prijavila na natječaj, možete poslušati u emisiji Radio Rijeke dostupnoj OVDJE.

error: Content is protected !!