64. Ljetne priredbe: Srđan Bulat, gitara i Biljana Kovač, vokal

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se ulaznice za koncerte preuzimaju u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi na ulazu Scene Zidine.

Glazbeni program 64. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 06. kolovoza 2020. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, nastavlja se zajedničkim koncertom gitarista Srđana Bulata i kontraaltistice Biljane Kovač.

To dvoje mladih, ali nagrađivanih virtuoza publici će donijeti djela u rasponu od 16. do 20. stoljeća, među kojima će se naći i ona skladateljskih velikana poput G. Caccinija, C. Monteverdija, S. L. Weissa, G. F. Handela, K. Arakelyan, I. Albéniza ili M. de Falla.

– Srđan Bulat stekao je naobrazbu u splitskoj Srednjoj glazbenoj školi Josip Hatze i Općoj gimnaziji Marko Marulić te na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je zaslužio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Splitu. Godine 2010. diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je Dekanove nagrade, Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu i priznanja Summa cum laude za najboljeg studenta generacije. U srpnju 2014. godine diplomirao je s pohvalama na Royal Academy of Music u Londonu kao prvi gitarist s ovih prostora koji je poslijediplomski studij dovršio na jednoj od najprestižnijih svjetskih glazbenih akademija. Srđanov studij u Londonu omogućila je organizacija ABRSM, kao najboljem međunarodnom kandidatu (neovisno o instrumentu), i to putem audicije za poslijediplomski studij. U rujnu 2015. godine završio je poslijediplomski specijalistički studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje mu je tema bila Analiza odabranih skladbi hrvatskih skladatelja za gitaru u razdoblju nakon 1970. godine. Srđan je osvajač najviših nagrada na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru. Na tim je natjecanjima osvojio i brojne specijalne nagrade, među kojima se posebno ističu nagrade za najbolju interpretaciju španjolske glazbe. Dobinik je gotovo svih domaćih nagrada za mlade umjetnike. Pobjednik je natjecanja Ferdo Livadić i Tribine Darko Lukić te dobitnik godišnje nagrade Ivo Vuljević. Svirao je kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Splitskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Cantus ansamblom, orkestrom Vivaldi iz Alessandrije i orkestrom Opere iz Valencije te održao brojne solističke recitale diljem svijeta. U ožujku 2011. godine u Londonu je snimio svoj prvi profesionalni album za izdavačku kuću RTVE Música Španjolske državne radiotelevizije, dok mu je godinu dana kasnije izašao i album za uglednu izdavačku kuću Naxos.

– Biljana Kovač završila je Glazbenu školu Vasa Pavić, Odsjek za glasovir. Operno pjevanje diplomirala je na Glazbenom Koledžu Gnjesinih u Moskvi, u klasi prof. V. Stulova, a poslijediplomske studije završila je na prestižnom Konzervatoriju G. Verdi u Milanu. Pohađala je majstorske tečajeve sa svjetski poznatim imenima operne glazbe poput Renata Scotto, Nicola Martinucci, Anna Vandi, Dunja Vejzović, Alessandro Corbelli, Alberto Gazale ili Marijana Mijanović. Nastupala je na mnogim međunarodnim pozornicama od kojih vrijedi izdvojiti nastupe za Arena di Verona kao dvostruka protagonistkinja Festivala suvremene glazbe, nastup u ulozi Karmen (G. Bizet) u Nacionalnom Teatru u Braziliji te nastupe u teatrima u Rimu i Milanu, u operama Elektra R. Straussa i Cavalleria Rusticana P. Mascagnija. Na međunarodnoj turneji nastupila je u ulozi Mrs. Quickly (Falstaff) u svim većim teatrima Nizozemske, Belgije i Bugarske. Dobitnica je stipendije Fondazione Pucciniana iz rodnog grada G. Puccinija Torre del Lago, gdje je nastupala u operi Suor Angelica & Gianni Schicchi. Snimila je nosač zvuka s Mozartovim Rekvijemom u Veroni, a ovo ljeto nastupa u Austriji, u ulozi Marquise de B. iz opere La Fille du Regiment G. Donizettija. Kao rijedak alt, s jako tamnom bojom glasa, posvetila se i studiju barokne glazbe. Debitirala je u ulozi Orlando s New Trinity Baroque Ensemble, a sa zborom i orkestrom RTS-a izvela je Magnificat J. S. Bacha. Povodom obljetnice Alessandra Scarlattija premijerno je, u Rimu, izvela njegovih 14 opernih arija ovoga, uz barokni ansambl Concerto de’ Cavalieri. U suradnji s Accademia della Scala di Milano bila je solistica u Rekvijemu W. A. Mozarta u Milanu. Kritika je definira kao impresivan glas neobične boje s fascinantnim dubinama (Operaclick), a njezin se scenski nastup ocjenjuje kao vrlo aktivan, s izvrsnim scenskim i vokalnim rezultatima (Arena). Istovremeno sa studijima opernog pjevanja, s maksimalnim prosjekom, završila je i studij biokemije na Sveučilištu Lomonosov u Moskvi.

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se ulaznice za koncerte preuzimaju u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi na blagajni (tj. ulazu) Scene Zidine. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Publici se preporučuje nošenje zaštitnih maski uz obvezno poštivanje socijalne distance, i napomenu kako će se gledalište otvarati čak 45 minuta prije početka programa.

error: Content is protected !!