SPEKTAKL ZA OTVORENJE – svjetska senzacija „leteći Gruzijci, osmo svjetsko čudo“ na „Ljetu na Ljetnoj 2022.“

Gruzijski balet Sukhishvili jedini je plesni ansambl koji je postavio svjetski rekord na slavnoj pozornici milanske La Scale. Koncert je ušao u Guinessovu knjigu rekorda: završnu točku otplesali su 3 puta, a oduševljena publika ih je čak 14 puta pozivala na naklon

Jedan od najslavnijih plesnih ansambala na svijetu, Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili, spektakularnim nastupom na opatijskoj Ljetnoj pozornici, u organizaciji Festivala Opatija, 4. lipnja 2022. godine otvara ovogodišnje „Ljeto na Ljetnoj“.

Nevjerojatnim umijećem na sceni i uzbudljivim koreografijama kojima prkose gravitaciji, stekli su nazive poput „leteći Gruzijci“, „osmo svjetsko čudo“, „uragan na pozornici“, „čudo iz Gruzije“, „poezija u pokretu“, „najbolji plesači na svijetu“ i dr., a nekoliko puta proglašavani su „najboljim showom na Broadwayu“.

„Uvijek nam je cilj ponuditi raznovrstan i bogat program u kojemu će svatko pronaći nešto za sebe uz nastupe svjetskih zvijezda i najboljeg što domaća scena nudi. Tako ćemo ovog ljeta u Opatiji gledati svjetske velikane poput Toma Jonesa i Sabatona, večeri posvećene legendarnom Queenu, festivalska izdanja poput Liburnia Jazz Festivala i Liburnia Blues Festivala, nastupe Čolića, 4 Tenora, Bebeka, Bajage, Majki, Stublića, Sarsa, talijanskih filharmoničara, klape i još cijeli niz drugih događanja s kojima ćemo tek izaći u javnost. Ove će godine naš ljetni program, koji već slovi kao jedan od najatraktivnijih u Hrvatskoj početi 4. lipnja s ovim fenomenalnim baletom svjetskog glasa – događanje kakvo se nudi u gradovima poput New Yorka, Londona i Berlina – koji sada prvi put dolazi u Hrvatsku kako bi nastupili upravo u Opatiji. Sukhishvili ujedinjuju suvremene, klasične i folklorne plesne elemente u jedinstveni plesni stil kojim ovaj spektakl spada u kategoriju onih koji se ne smiju propustiti“, naveo je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

Sukhishvili su osnovani 1945. godine i brzo su stekli ugled koji se proširio širom svijeta. U preko 75 godina postojanja nastupali su u više od 100 zemalja na svim kontinentima, na najpoznatijim i najvećim pozornicama u Londonu, New Yorku, Parizu i Milanu. Na više od 300 regionalnih i svjetskih turneja s oko 20.000 nastupa oduševili su preko 90 milijuna ljudi i pozicionirali gruzijski ples na kartu svijeta.

Kompleksna i zahtjevna koreografija spaja savršeno sinkronizirane pokrete trupe sa zadivljujućim tehničkim umijećem pojedinačnih izvođača: energični muški plesači spretno lete kroz zrak sudarajući se mačevima i bodežima, natječući se u dinamici pokreta i visini skoka kako bi osvojili naklonost elegantnih plesačica koje minucioznim koracima graciozno lebde pozornicom. Zaštitni znak Sukhishvili ansambla je „ples na prstima“, zahtjevni koreografski pokret koji se uči od 5. godine i neprestano usavršava tijekom života. Inače, ovaj pokret sadrži element zavođenja: dugo se vjerovalo da je nedopustivo pred lijepom ženom moliti na koljenima, ali na prstima – za to je potrebna posebna vještina koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Baletni ansambl uvijek nastupa u pratnji vlastitog orkestra u sastavu glazbenika koji se generacijama obrazuju za sviranje na gruzijskim tradicionalnim glazbalima. Očaravajućim kostimima ansambl je utjecao i na svijet mode: 50-tih i 60-tih godina izrađivali su ih u suradnji s modnim kućama Chanel, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani i Christian Dior.

Gruzijski balet Sukhishvili jedini je plesni ansambl koji je postavio svjetski rekord na slavnoj pozornici milanske La Scale. Koncert je ušao u Guinessovu knjigu rekorda: završnu točku otplesali su 3 puta, a oduševljena publika ih je čak 14 puta pozivala na naklon.

Dvosatni program Gruzijskog nacionalnog baleta Sukhishvili s preko 60 sudionika na sceni priča je o borbi, patnji i heroizmu gruzijskog naroda. Muškarci istovremeno odražavaju ratničku i plemenitu narav i zadivljuju nevjerojatnim temperamentom, dok žene fasciniraju svojom ljepotom i elegancijom pokreta.

Gruzijski nacionalni balet jedinstveni je fenomen koji svatko treba vidjeti barem jednom u životu!

Cijena ulaznice za Sektor A (1.-10.red) iznosi 300 kuna, a cijena u Sektoru B (11.red i dalje) je 260 kuna. Cijena ulaznice za studente i umirovljenike s popustom iznosi 280 kuna za Sektor A i 240 kuna za Sektor B, a popust se može ostvariti isključivo u uredu Festivala Opatija. Ulaznice su u prodaji u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert 6a, Opatija), u Rijeci u Dallas Music Shopu (Splitska 2a) i Foto Reviji (Užarska 28), u Matulijma u Newsound agenciji (Trg maršala Tita 2) te online na www.mojekarte.hr

 

error: Content is protected !!