RAZGOVOR Daniel Strčić: U prvih godinu dana mandata otvorio sam vrata Općine Punat svim mještanima

Ovaj posao je, ako ga zaista radite kako treba, izuzetno zahtjevan i bez radnog vremena. Zahtijeva 24 sata u danu, 7 dana u tjednu, bez praznika i blagdana, traži maksimum od osobe. U ovih godinu dana sam to davao i davat ću i dalje, jer želim dokazati da se općine mogu voditi drugačije nego što se to obično u javnosti percipira. Smisao i cilj je javni interes prije svega

Prije godinu dana održani su izbori na kojima je u svim otočnim jedinicama lokalne samouprave ponovo izabran dotadašnji (grado)načelnik – osim u jednoj. U Općini Punat bitka za poziciju načelnika bila je napeta, a razriješena je pobjedom nezavisnog Daniela Strčića, koji se time našao u jedinstvenoj poziciji u odnosu na ostatak otoka. Naime, morao se naći zajednički jezik s oporbom, koalicijom SDP-PGS, koja je zadržala većinu u Općinskom vijeću. Velik izazov za novopečenog načelnika dodatno je otežao “kostur iz ormara”: 2.5 milijuna kuna težak dug prema državi, jer je bivša općinska vlast prodala državno zemljište. O prvoj godini mandata, problemima ali i uspjesima, razgovarali smo s Danielom Strčićem.

Odvojak Ul. Ljudevita Gaja

Koji su najbitniji, kapitalni projekti koje biste istaknuli nakon prve godine vašeg mandata?

Iza nas je niz projekata, ali pokušat ću izdvojiti nekoliko najbitnijih. To je svakako izgradnja nove sabirne ulice 15 u Puntu u vrijednosti nešto više od milijun kuna; zatim je to kolno-pješački prilaz 18, odnosno odvojak Ulice Ljudevita Gaja vrijednosti 280 tisuća kuna što nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova sufinanciralo sa 100 tisuća kuna; onda uređenje dječjeg igrališta u iznosu nešto većem od 100 tisuća kuna,  pri čemu je također oko 80 posto sredstava financirano EU sredstvima; postavili smo ogradu u Staroj Baški, vrijednu 150 tisuća kuna, na prometnici gdje su lani u proljeće smrtno stradala dvojica mladića. Ovu je investiciju sufinancirala PGŽ sa 60 tisuća kuna.

Parking uz Centralni trg

Također, postavili smo prve pametne spremnike za otpad i uredili fasadu ribarnice, što možda nije financijski osobito vrijedno ulaganje, ali budući da se nalazi u centru mjesta, svakako je bitna promjena. Izgradili smo i zid u Rapskoj ulici, koji se prethodno trusio u susjedno zemljište, a za što je izdvojeno oko 100 tisuća kuna. Dodajmo tome i 40 novih parkirnih mjesta – 11 uz centralni trg, i još 30-ak besplatnih mjesta na Prgonu, između stare i nove vodospreme. Posljednjih godinu dana u pregovorima smo sa Županijskom lučkom upravom da u koncesiju da prostor na Punćalama. Imamo već idejno rješenje za novo parkiralište s 41 parkirnim mjestom. ŽLU tu koncesiju ove godine nije realizirala, no nadam se da do sljedeće godine hoće. U međuvremenu, mi ćemo ovih dana ukloniti prepreke koje je Općina Punat ranije postavila za parkiranje na tom području.

Novouređene ograde

Bilo je tu i mnogo manjih, ali jednako bitnih aktivnosti poput ulaganja u održavanje komunalne infrastrukture, sanacije ograda kod POS-ovih stanova, radova na pomorskom dobru, uređenja šetnica, sanacija zida na Punta de biju, popravak mula… Dakle zaista mnogo projekata, i svi su završeni do početka sezone, odnosno 1. lipnja. Ono što nas čeka je fotonaponska elektrana na zgradi Općine, pripremamo dokumentaciju za rekonstrukciju i nadogradnju starog vrtića u Puntu za što ćemo uskoro imati i prezentaciju idejnog rješenja, a na jesen planiramo krenuti i s rekonstrukcijom zgrade stare škole u Staroj Baški.

Osim ulaganja same Općine, bilo je i drugih investicija?

Radovi HEP-a

Tako je, bitno je reći da smo uspjeli privući i druga ulaganja u našu općinu. To je nova trafostanica i postavljanje visokonaponske i niskonaponske mreže na puntarskoj obali, čime će središnji dio mjesta dobiti kvalitetnu struju. U tijeku je i 3.5 milijuna kuna vrijedno ulaganje HT-a u optiku, te ulaganja PGŽ-a na prometnici prema kampu Škrila gdje se mijenja zaštitna ograda na županijskoj cesti. Također, tu je i 300 tisuća kuna vrijedna rekonstrukcija vodovoda na dijelu Ulice Obala. U ovih godinu dana uspjeli smo privući investicije vrijedne oko 7 milijuna kuna.

Prvu godinu obilježili su i neki problemi, a najveći među njima je svakako pitanje državnog zemljišta.

Nova parkirna mjesta u centru Punta

To je nažalost najveća stvar koja je obilježila prvih godinu dana moga mandata, budući da se radi o 2.5 milijuna kuna. Bilo bi bez sumnje daleko više i kapitalnih projekata, ulaganja u komunalnu infrastrukturu i drugih aktivnosti da ovaj problem nije isplivao na površinu. U veljači smo dobili obavijest Županijskog državnog odvjetništva, i s obzirom na iznos koji je bio u pitanju, bili smo tada prisiljeni stati sa svim aktivnostima koje smo planirali započeti do ljeta. Ono što je do tog trenutka započeto, to je i dovršeno. Međutim, projekti koji još nisu bili pokrenuti stavljeni su privremeno na čekanje, budući da je prioritet postao što prije vratiti taj dug kako se ne bi gomilale kamate. Mjesečno plaćamo 10 tisuća kuna kamata, što je na godišnjoj razini 120 tisuća kuna. Cilj je, dakle, što prije vratiti taj novac. Posljednjih mjeseci smo štedjeli, a štedjeli smo i krajem prošle godine, budući da sam u trenutku mog stupanja na mjesto načelnika zatekao loše stanje – minus od oko 1.5 milijuna kuna. Osim državnog zemljišta, tu su i brojni krediti koje smo naslijedili i moramo ih vraćati, u visini od oko 2 milijuna kuna godišnje, odnosno ukupno 32 milijuna kuna. Jedan kredit smo uspjeli zatvoriti već u rujnu. Nažalost, ovih prvih godinu dana više je obilježila štednja kako bi mogli vratiti nasljeđene dugove, nego projekti koje sam htio realizirati. Na Općinskom vijeću održanom u travnju prihvaćena je nagodba sa Županijskim državnim odvjetništvom o povratu 2.3 milijuna kuna plus kamate, međutim na prošloj sjednici vijeća krajem svibnja nije niti razmatran rebalans proračuna kojim su se trebala osigurati sredstva za povrat duga. Tako da dan danas, iako na računu imamo sredstva za prvu ratu nagodbe, ne mogu isplatiti te novce državi dok Općinsko vijeće ne usvoji rebalans proračuna. Tako da nam svakim danom nepotrebno rastu kamate, 10.000 kn mjesečno.

Tu dolazimo do pitanja suradnje s Općinskim vijećem. Jedini ste načelnik na Krku koji je u nezahvalnoj situaciji – većinu u Općinskom vijeću čini oporba.

Vizual budućeg izgleda stare škole u Staroj Baški

Suradnja je ponekad dobra, ponekad lošija. Primjerice, na prošlom vijeću od 26 točaka dnevnog reda, 12 točaka ili nije ni razmatrano, ili nije prihvaćeno. Najbitnija od tih točaka je upravo rebalans koji sam upravo spomenuo, kako zbog vraćanja duga državi, tako i zbog novih investicija koje smo pokrenuli, poput fotonaponske elektrane na zgradi Općine. Znamo svi koliko je poskupjela struja, stoga mi je namjera bila barem te troškove Općine u najkraćem roku svesti na minimum. U najavi je i natječaj za financiranje  izgradnje doma za starije i nemoćne osobe, za kojeg sam htio pripremiti projektnu dokumentaciju kako bi bili što spremniji; zatim pitanje stare škole u Staroj Baški gdje bi radovi trebali krenuti već ove jeseni… Nažalost, takav rebalans nije ni razmatran. Predstavnike SDP-PGS koalicije sam i osobno kontaktirao da riješimo ovaj problem i nađemo zajednički jezik, jer ovim načinom najviše će ispaštati naša općina i naši mještani. Otvoren sam maksimalno za suradnju, samo da ne zastanemo s razvojem.

Razgovarajmo o transparentnosti. Ranije ste predlagali snimanje sjednica Općinskog vijeća, međutim ta inicijativa nije prošla kod vijećnika. Što sada imate u planu?

Nova ograda na prilazu Staroj Baški

Ponosan sam na to što je Općina u posljednjih godinu dana otvorila vrata za sve svoje građane, i figurativno i doslovno.  Dodatan korak naprijed napravit ćemo krajem ovog tjedna, kada će izaći prvi newsletter, odnosno mjesečno glasilo općinskog načelnika. Ono će biti u digitalnom obliku i mještani će ga polovicom mjeseca primati putem e-maila, a moći će i odgovoriti, komentirati, sugerirati ili nam se općenito obratiti i ovim putem. Prije godinu dana sam otvorio općinska vrata, a sada simbolično obilježavam prvu godinu na čelu općine otvaranjem i digitalnih vrata Općine Punat svim našim mještanima.

Mnogo je bure u javnosti podiglo i pitanje besplatnih vrtića za sve puntarske mališane.

To pitanje, odnosno postupak, trenutno razmatra sud. Naime, riječ je o odluci Općinskog vijeća koja nije prošla obavezno zakonsko savjetovanje i nije bila u skladu s proračunom, dakle nije donesena prema zakonu, koji je ovdje upravo kako bi regulirao odluke koje se tiču velikog broja naših mještana. Budući da sam i sam roditelj dvoje male djece, to je tema koja mi je i samom bliska i dobro poznata, no u općinama koje su prije nas uvele ovu praksu – Baška i Vrbnik – pokazalo se da besplatan vrtić nije odgovarajuća demografska mjera. Prije takvog koraka potrebno je osigurati dovoljan broj mjesta jasličkoj i vrtićkoj djeci, a što dosada nije bio slučaj.

Novouređeno dječje igralište

Savjetovanje služi upravo tome da svi građani kažu svoje mišljenje o nekoj temi, a dobro znamo da ako negdje usmjerimo dodatna sredstva, drugdje moramo oduzeti. Bez savjetovanja s građanima, ne možemo znati što ljudi misle o tome. Svi opći akti koje ja kao načelnik predlažem prolaze savjetovanje s građanima, što je po zakonu i nužno. Po zakonu i Statutu naše Općine odgovoran sam za zakonit rad naše općine i zato sam bio prisiljen donijeti odluke o obustavi nezakonito donesenih odluka

Ipak, da ne govorimo samo o problemima, mnogo je toga i ostvareno.

Street workout u novom ruhu

Tako je. Na području socijalne skrbi pomažemo nizom naknada i pomoći, ulažemo u obrazovanje i sport, pomažemo starijima… Općina mora voditi brigu o svim skupinama društva i to i čini. Ove je godine četvero jasličke djece ostalo neupisano u vrtić, a nama je sada cilj urediti dvije prostorije za jednu jasličku i jednu vrtićku skupinu, kako druge godine nitko ne bi ostao neupisan. Za mene kao načelnika i jedno neupisano dijete je previše neupisane djece.

Osvrnimo se još na trenutak na komunalne radove.

Spomenut ću street workout park koji je bio dotrajao, pa smo ga uredili; zamijenili smo bolesna stabla na dječjem igralištu većim brojem novih stabala; bolesni drvored kod groblja zamijenjen je novim čempresima; ulagali smo u održavanje i uređenje plaža; raskrčena je i uređena šumica od nekoliko tisuća četvornih metara uz plažu, ranije zaraslo državno zemljište na kojem će kupači napokon dobiti prostor u hladu, što je izuzetno bitno za djecu i starije osobe. Puntarske su plaže divne, ali nedostajalo im je hlada, a sada smo dobili i taj vrijedan prostor koji će građani bez sumnje prepoznati.

Kakvi su vam planovi za sljedeću godinu mandata? Možete li izdvojiti tri najbitnija projekta?

Novi parking na Prgonu

Volio bih do ljeta završiti barem osnovne radove na rekonstrukciji stare škole u Staroj Baški. Intenzivno radimo na tome da rekonstruiramo stari vrtić u Puntu, gdje će svoj prostor dvije ranije spomenute vrtićke skupine; KUD Punat bi također ovdje trebao dobiti novi prostor, a na trećem katu planiramo urediti knjižnicu, koju bi povezali s interpretacijskom centrom Punta koji bi pričao priču o prošlosti i sadašnjosti našeg mjesta. Ono što je izuzetno bitno je i suradnja s Hrvatskim telekomom i EKI, odnosno optika. Investitori mi kažu da s prethodnom vlašću nisu uspjeli naći zajednički jezik, no ja kao programer po struci, jako dobro poznajem važnost optike za društveni i gospodarski razvoj. HT je već započeo 3.5 milijuna kuna vrijedne radove, tako da bi do kraja godine trebalo biti omogućeno spajanje za tisuću kućanstava u Puntu. Općina također radi na tome, i planiramo do kraja 2023. godine kompletni Punat i Staru Bašku pokriti optikom. Sredstva su osigurana, javna nabava je prošla i ako ne bude nikakvih iznenađenja, radovi kreću na jesen.

Prvi pametni spremnici za otpad u Puntu

I za kraj, vaši dojmovi na poziciji načelnika nakon godinu dana?

Najbolje bi bilo pitati mještane što oni kažu. Do mene dolaze pozitivni komentari, mještani mi kažu da su zadovoljni promjenom načina na koji se vodi Općina, zadovoljni su otvorenošću i činjenicom da sam im na raspolaganju. Radim zakonito, pošteno i moralno, to je moja misao vodilja za sve što radim. Ovaj posao je, ako ga zaista radite kako treba, izuzetno zahtjevan i bez radnog vremena. Zahtijeva 24 sata u danu, 7 dana u tjednu, bez praznika i blagdana, traži maksimum od osobe. U ovih godinu dana sam to davao i davat ću i dalje, jer želim dokazati da se općine mogu voditi drugačije nego što se to obično u javnosti percipira. Smisao i cilj je javni interes prije svega.

error: Content is protected !!