Iz pera Petra Kopanice: Mlin na potoku Rakovik; “Kruh naš svagdašnji”

S velikim zadovoljstvom predstavljamo našu novu rubriku pod nazivom “Knežev put”, s crticama – fotografijama, videima i zapisima – iz pera Petra Kopanice, u kojima govori o povijesti, običajima, hrani i brojnim zanimljivostima iz prošlosti i sadašnjosti otoka Krka.

Moj današnji povratak na mlin na Rakoviku. Danas sam odlučio da ću uzeti dan za odmor. Petre, što znači? Dan za opuštanje.

Prvo što sam učinio osekal sam kajić (izbacio sam vodu). Voda koja život znači. Ovih dana raspisao sam se o vodopadina, slapovima i jezerima otoka Krka. Zašto ne nastaviti kada na potocima otoka Krka, na potoku Rakoviku i Vetrenici još sigurno ima vode. Odlučio sam se za potok Rakovik koji teče ispod sela Dolova, točnije sela koje je napušteno osamdesetih godina. Hvala Franu, mogu reći posljednjem stanovniku sela, koji mi je ispričao priču o mlinu na Rakoviku. Hvala barba Frane, na priči o mlinu i rakovima u Rakoviku.

Da rakovi žive u potoku Vetrenica uvjerio sam se 70-ih godina, iako mi to moji prijatelji nisu vjerovali. Danas ih na žalost više nema. Vratimo se mi mlinu na Rakoviku. Više putova vodi do mlina. Dva najvažnija i osnova puta su put iz Dolova i put prije sela Gostinjca.

Odlučio sam se za put koji vodi prema Dolovu i mlinu. Od poklončića sv. Josipa prije kaštela (mjesta) Dobrinja, s desne strane uz cestu. U samom početku vidio sam da je put prema Dolovu označen. Na samom terenu nigdje ne piše da put vodi do mlina. Kako označiti put do mlina? Kako drugo nego mukom (brašnom). Koliko će te oznake trajati? Do prve kiše. Ha, ha, ha…

Da ne bih bio tajanstven, otkrit ću vam da jedan put vodi i od sela Dolova do mlina, ali on nije označen. “Glavni put” je sada označen plavom bojom, oznakama na raspiljenom komadu akacije (bagrema), a danas i brašnom. Predivan kolni put koji vodi gotovo do mlina, a onda se nastavlja stazom.

Prije samog mlina prepoznajem malu kućicu (betoniranu). U kućici ognjišće, vrlo maštovito riješena odvodnja (kanalizacija). U kućici ostavljen lonac modre boje. Upućuje da se je u njemu pravio vidrijol (modra galica) koja se je miješala s vapnom i služila je za špricanje vinove loze. Da je u blizini bila i japnenice (vapnenica) potvrđuje komad nagorjelog drva.

Krećući se prema mlinu, gotovo da ne prepoznajem krajolik. Vidim da su obilne kiše odnijele dio terena. Ponovno sam brašnom označio put do mlina.

Mlin u kome je život stao.
Gledam u ustave u kojima nema vode. Kolo se ne okreće, a ni kamen nije na svojem mjestu.
Gledam u kamen mlina.
Obrasao je zelenom mahovinom.
Kako mi je ostalo brašna, odlučio sam ga posipati po njemu.
Razmišljam koliko je žita (žitarica) sameljeno na ovom mlinu.
Putovi koji su ispleteni oko njega svjedoče da je na njemu mlelo više sela.
Dolova, Kras, Gostinjac, Sveti Vid + Dobrinjski, Dobrinj… vjerujem i Risika, Vrbnik, Garica…

Znam, danas ne možemo sa sigurnošću potvrditi koliko je sela mlelo žitarice na mlinu.

Ali sa sigurnošću mogu reći da jedino još na otoku Krku, u potoku Rakoviku ima rakova. Nema ih više ni u potoku Vetrenica, ni na Veloj riki. Znam da sada rakovi u potoku Rakovik “zimuju”. Ostavimo ta nježna bića da žive svoj život. Sretnici koji ih ugledaju, neka ih isprate samo pogledom.

Vraćam se na mlin. Pogled u nebo, valjalo bi se vratiti prema Dolovu i Krasu. Putem zastajem i tražim šmriku s plavim bobicama. Na otoku Krku ima više vrsta šmrike (smreke), ali ova s plavim bobicama ima najnježnije iglice. Gledam u šmrike, i na njima ne nalazim niti jednu bobicu. Što se desilo?

Radost, prije samog raskršća od sela Dolova nalazim šmriku s plavim bobicama. Pogađate, rakija s plavim bobicama daje poseban okus. Zasto? Ova šmrika je puno rijeđa od njade (crvene). Ove šmrike oko potoka Rakovik i Dolova nisu zabilježene u stručnoj literaturi.

Povratak putom “orhideje” prema pokloncu svetoga Josipa. Pogled prema nebu. Hvala ti Bože na predivnom danu.

“Kruh naš svagdašnji”

Zaželio sam se črnog kruha s pekmezom, i ćikarom čaja od šipka. Kao što vidite, želja mi se je ostvarila. U čaj sam kapnuo i malo likarije (lijeka).

Autor: Petar Kopanica

Poklonac sv. Josipa

Kapela sv. Josipa

Zdenac na putu za Dolova i mlin na Rakoviku

Kolni put za Dolova

Selo Dolova

Dolova, štalja

Guvno kod Dolova, očistio Pere

Lokva na putu za Rakovik

Na putu za Rakovik

Mlin, vodenica, Rakovik

“Puše bura oko kuće (Rakovik )
Peć je pala
Kruha ni
Hote doma
Dobri ljudi”

Pogled

Lonac za vidrijol (modru galicu)

Kućica na Rakoviku – odvodnja, slobodan pad

Pougljenjeno drvo – mlin na Rakoviku

Potok Rakovik

Žljeb koji vodi vodu iz ustava na kolo

Mlin na Rakoviku

Modri šmrikuljići

Povratak

 

Čaj od šipka zi Rakovika, črni kruh, pekmez

Likarija – liči sve tegobe

error: Content is protected !!