Razgovarali smo s momcima koji su kod Punta spasili češke nautičare: Bura je divljala 140 km/h, dijete se treslo, žena je plakala

Jedrilica je isplovila iz Raba, bez obzira na buru koja je divljala 140 kilometara na sat i bez obzira na upozorenja iz baze chartera Smart Sail u Novom Vinodolskom.

Autor: Anto Ravlić

Već 55 godina Plava vrpca je priznanje morskim vukovima koji su se istaknuli u spašavanju na moru. Konkurencija za Plavu vrpcu je velika, no mladići koji su iz ralja mora i bure spasili osmero čeških nautičara ispred Punta sigurno zaslužuju kandidaturu. Luka Obradović i Anddy Vukelić iz baze EmergenSea iz Novog zajedno su s kolegama iz baze u Puntu, Draganom Pajićem i Reneom Urbanom, pohitali u pomoć jedrilici kojoj je bura otkinula genovu istočno od Plavnika i južno od Stare Baške.

Jedrilica je isplovila iz Raba, bez obzira na buru koja je divljala 140 kilometara na sat i bez obzira na upozorenja iz baze chartera Smart Sail u Novom Vinodolskom.

– Inače upozoravamo nautičare kad stiže nevrijeme. Sve smo uspjeli vratiti u bazu prije nevremena, no češki skiper nas nije slušao. Objasnili smo mu da ne treba žuriti, da ostane u sigurnoj luci, da nećemo naplatiti dodatni dan, da je sigurnost na prvom mjestu. No, skiper je odlučio isploviti. Kad smo vidjeli da je ipak isplovio u 7,49 sati, poslali smo mu skicu sa ucrtanim područjem gdje ga čeka najveća opasnost od bure, objašnjava menadžer charter baze Smart Sail u Novom Borna Prgić, čiji dečki rade za službu pomoći i podrške na moru EmergenSea.

U bazu je stigao dramatičan poziv u pomoć. Skiper nije znao što napraviti, moralo se najprije umiriti skipera koji je jedrio po buri od 75 čvorova, a moralo se umiriti sve na brodu. Nije bilo druge no pohitati na podivljalo more.

– Kad smo čuli da je dijete na brodu, u tri minute smo bili spremni, kaže Anddy Vukelić koji se s kolegama zaputio u pomoć na gumenjaku od 8,60 metara, s 250 KS.

Stigli su do jedrilice koja se nalazila točno na crti između Plavnika i Stare Baške.

– Dijete od devet godina se treslo, nije se moglo smiriti, žena je plakala. Skočili smo na brod, skinuli genovu, za tri minute riješili problem i doteglili jedrilicu i Čehe na sigurno, u marinu Punat. Bilo je 14,56 sati. Svi su bili u šoku. Pitao sam ih da li treba zvati hitnu. Rekli su da ne treba, spakirali stvari i ravno za Češku, prepričava Luka.

– Skiper nije ni hvala rekao, vjerojatno od šoka, dodaje Anddy.

U bazi EmergenSea u Novom, koja ima 10 do 15 intervencija u sezoni, upozorit će na još nešto.

– Skiperi završe akademiju, ali očito ne nauče kako se snaći u zahtjevnoj situaciji. I još nešto što treba naučiti, uvijek morate imati dozu poštovanja prema moru, upozorava Prgić.

A zašto je češki skiper tako žurio natrag i doveo u opasnost živote devetero ljudi? Možemo samo nagađati, a vjerojatno je odgovor: žurio je jer je već imao dogovor da preuzme drugu posadu.

 

error: Content is protected !!