Radovi u Pinezićima: Stiže kružni tok, rješenje za sigurnost u ljetnim gužvama

“Sanacijom ovog četverokrakog raskrižja s prvenstvom prolaza i njegovim transformiranjem u mini kružno raskrižje na najbolji će se mogući način podići sigurnost sudionika u prometu i pješaka, tim više što će lokalitet na kojem se radovi izvode uskoro biti opremljen nogostupima”, rekao je ravnatelj Robert Maršanić

Ravnatelj Županijske uprave za ceste PGŽ Robert Maršanić i predsjednik Mjesnog odbora Skrbčići-Pinezići Josip Depope obišli su radove na gradnji kružnog raskrižja u naselju Pinezići na otoku Krku.

Kako je istaknuo Depope, radi se o, za stalne, ali i povremene stanovnike tog mjesta, iznimno značajnom objektu koji će na kvalitetan i trajan način riješiti prometne probleme. Naime, ovo u zimskim mjesecima mirno otočno mjesto s oko 200 stanovnika, u ljetnim mjesecima postaje privremeni dom za tisuće turista i vikendaša, a uz popularne beach barove promet raskrižjem u Pinezićima pretvara se u pravu gradsku “špicu”. Osim velike gustoće prometa, velik problem predstavlja i brzina, budući da se mnogi ne pridržavaju ograničenja, što predstavlja objektivnu ugrozu za pješake – mještane, kao i turiste. Stoga je inicijativa za usporavanje prometa došla upravo od stanovnika, odnosno Mjesnog odbora, a lokalno stanovništvo nada se da će upravo kružni tok biti riješenje za sigurnije prometovanje.

“Sanacijom ovog četverokrakog raskrižja s prvenstvom prolaza i njegovim transformiranjem u mini kružno raskrižje na najbolji će se mogući način podići sigurnost sudionika u prometu i pješaka, tim više što će lokalitet na kojem se radovi izvode uskoro biti opremljen nogostupima”, rekao je ravnatelj Robert Maršanić.

Kako je pojasnio, predviđeno je zadržavanje postojeće geometrije raskrižja po pitanju poprečnog nagiba kolnika, a uzdignuti “otok” u središtu budućeg rotora izvesti će se od asfalta. Kružni će tok biti omeđen polegnutim rubnjacima, a razdjelni će otoci na prilazima tom objektu također biti izvedeni od asfalta s polegnutim rubnjacima, služeći usmjeravanju vozila uz istovremeno omogućavanje nesmetanog prolaza i onih većih vozila, poput autobusa ili kamiona. U zoni raskrižja bit će postavljeni označeni pješački prijelazi. Zadržat će se postojeći elementi sustava odvodnje oborinskih voda i biti postavljeni svi propisani elemenati vertikalne i horizintalne signalizacije.

Radove, koji su započeli prije desetak dana, u potpunosti financiran ŽUC PGŽ u ukupnoj vrijednosti od oko 32 tisuću eura, a izvodi ih tvrtka Lemil d.o.o. Njihov završetak očekuje se krajem ožujka 2024. godine.

error: Content is protected !!