Pustite brige, koronu i stres, stiže urnebes: Počinje Mesopust u Omišlju i Njivicama!

Kao i uvijek dosad, pust je do same presude obavijen velom tajne, stoga je uvijek zanimljivo iščekivanje tko je ove godine zaslužio počasnu titulu

Tokom maškaranog razdoblja, u Omišlju i Njivicama održat će se dvije originalne manifestacije, kojima se njeguje autentičan način proslave ovoga karnevalskog razdoblja te tradicionalno otvorenje Mesopusta uz karnevalske udruge Omišjanski Babani i Babani Omišalj.

Otvorenje mesopusnih događanja održat će se 16. siječnja isključivo u prisustvu karnevalskih udruga Omišjanski Babani i Babani Omišalj, ispred zgrade Općine Omišalj. Kao i uvijek dosad, pust je do same presude obavijen velom tajne, stoga je uvijek zanimljivo iščekivanje tko je ove godine zaslužio počasnu titulu a sve ćete moći pratiti putem službenih kanala Turističke zajednice Općine Omišalj.

„Mesopust u Omišlju i Njivicama jedinstven je i doživljava se osobno jer se svaki segment priprema s ljubavlju. Poštivanje epidemioloških mjera i odgovorno ponašanje prioritet je naše zajednice, ali moram priznati da nam fali naše peto godišnje doba, volja i ljubav prema maškarama ne jenjava! Budite veseli i ostanite zdravi!“, izjavila je Melita Zec, predsjednica karnevalske udruge Omišjanski Babani.

A u veselom tonu Arsen Kraljić, predsjednik i raspjevani članovi karnevalske udruge Babani Omišalj poručuju:

„Vremena ova stvarno su glupa,

a maškarano doba na vrata nam lupa.

Pustite brige, koronu i stres,

pripremite se za kratki urnebes.

Babani su tu da vam poprave dan,

vi znate da uvijek imamo rezervni plan.

Smijeh i zabava nama su u krvi,

a naš optimizam svako crnilo smrvi.

Ostanite blesavi i veseli sa nama,

u prah neka se pretvori sva ova drama.

Vole vas Babani Omišalj“

“Da je povijest naših karnevalskih udruga itekako vrijedna i zanimljiva prikazat ćemo kroz niz fotografija postavljenih u galeriji Lapidarij, na samoj placi u Omišlju. Otvorenje izložbe Maškarani vremeplov održat će se u subotu, 22. siječnja u 11.30 sati a izložbu možete pogledati sve do 2. ožujka.

U dvorani Društvenog doma Omišalj, tradicionalna dječja reduta za one najmlađe održat će se  21. siječnja u 18.00 sati a 28. siječnja s početkom u 19.30 sati održat će se prvi DJ party – Traškare, uz dobru muziku obavezno se maškarajte i uživajte u najvećim hitovima „trash“ muzike koja nas svih vraća u neka malo bolja, plesna vremena”, pozivaju organizatori.

“Nakon što smo spletom svima dobro znanih okolnosti bili primorani otkazati utrku karetima 2021. godine, Utrka kareta Grand Prix Njivice 2022. vraća se na velika vrata.

Održat će se u Njivicama (ulica Primorska cesta bb), 5. veljače s početkom u 11:00, a veliko finale utrke je točno u podne. Podsjećamo, zadnja utrka kareta, Grand Prix Njivce 2020. okupila je veliki broj maškaranih sudionika koji su uživali u gustoj borbi za prva mjesta, a ove godine pobjednike očekuju i nešto vrijednije nagrade – što je dodatni povod za prijavu.  Očekujemo da svi budu maškarani, a natjecanje je tim zabavnije na vozilima (karetima) ručne izrade stoga se ove godine pozornost daje i vozilima a na vama je da pustite maštu na volju jer će najbolje vozilo glasovima publike biti nagrađeno. Svoje vozačke sposobnosti možete pokazati u dvije kategorije, juniori i seniori”, ističu iz Turističke zajednice.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem mail adrese info@visit-omisalj-njivice.hr ili putem telefona 051/846 – 243.

Posebno mjesto u mesopusnom programu ima prepoznatljiva manifestacija, koja je Omišalj na jedinstven način stavila na gastronomsku kartu Kvarnera ali i šire.

“U subotu, 12. veljače 2022.godine, od 13:30 sati na omišljanskoj placi testirat ćemo naše i vaše okusne pupoljke na još jednom Bljak festu! Nakon stanke u 2021. godini, ove godine svi posjetitelji moći će kušati specifične specijalitete pučke gastronomske baštine poput bijelih bubrega, tripica, svinjskih i kokošjih nožica, pilećih vratova, jetrica s roštilja, kiselice, maneštre od lignji i fažola te delicije kao što su svinjske oči, šporki prasac, broskva u bijeloj čokoladi… Degustacija sve hrane je besplatna, a zabava garantirana”, ističu organizatori.

Koliko truda ulažu karnevalske udruge tokom zimskih mjeseci prvi vide sumještani u Omišlju, na sam Riječki karneval.

“Ako se održi 27. veljače, u Omišlju na kružnom toku u 9.00 sati ispratite karnevalske udruge i njihova alegorijska kola na Karneval, a u svojim maska prošetat će i dva dana kasnije na Mesopusnom utoreku, u promenadi Omišljem, nakon čega slijedi čitanje presude i paljenje pusta u 17:30 sati”, najavljuju iz TZ-a.

O svim programima odlučit će trenutna epidemiološka situacija, stoga vas molimo da redovno pratite web stranicu www.visit-omisalj-njivice.hr, društvene mreže i newsletter Turističke zajednice Općine Omišalj kako bi o svim promjenama na vrijeme bili obavješteni. Sve aktualne informacije bit će dostupne i na portalu Bodulija.net.

error: Content is protected !!