Press kolegij PGŽ: U Vrbniku će se graditi nova sportska dvorana

U Vrbniku će se graditi nova sportska dvorana na zemljištu koje je na korištenje Općini Vrbnik ustupila OŠ Fran Krsto Frankopan

„Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u prvom polugodištu 2021. godine ostvario je značajan rast vlastitih i namjenskih prihoda, stoga je predloženo da se neutrošena decentralizirana sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna preusmjere na prioritetne potrebe drugih zdravstvenih ustanova i to Domu zdravlja PGŽ 535.378,00 kn, Zavodu za hitnu medicinu PGŽ 160.000,00 kn, Thalassotherapiji Crikvenica 210.053,00 kn i Psihijatrijskoj bolnici Rab 688.840,00 kn“, izvijestio je na redovitoj konferenciji za novinare zamjenik župana Vojko Braut. Podsjetio je da Vlada RH svojom odlukom svake godine određuje minimalne financijske standarde za decentralizirane funkcije zdravstvenih ustanova. Tako je u 2021. godine utvrđen i minimalni financijski standard za PGŽ u ukupnom iznosu od 24.196.751,00 kn. Decentraliziranim sredstvima će, među ostalim, Dom zdravlja PGŽ nabaviti pet sanitetskih vozila i tri vozila za kućnu njegu i patronažu, dok će se s 3,1 milijun kuna obnoviti vozni park Zavoda za hitnu medicinu s četiri sanitetska vozila i vozilom za transport boca s kisikom. Osam milijuna kuna namijenjeno je Lječilištu Veli Lošinj za nastavak projekta rekonstrukcije i dogradnje objekata.

Komentirajući provedene dopunske izbore za članove Županijske skupštine iz redova srpske i talijanske nacionalne manjine, zamjenik Braut zahvalio se građanima koji su izišli na izbore. Dodao je da su prema neslužbenim rezultatima dva predstavnika srpske nacionalne manjine izabrana s koalicijske liste SDSS-a, dok će predstavnik talijanske nacionalne manjine i 44. član u Županijskoj skupštini biti nositelj nezavisne liste Ivo Vidotto.

Zamjenik Braut i resorna pročelnica Stilin čestitali su nadolazeći Svjetski dan učitelja, a pročelnica je najavila i sutrašnju svečanost u Guvernerovoj palači na kojoj će biti nagrađeni najuspješniji odgojno-obrazovni djelatnici i ustanove. Izvijestila je nadalje da su PGŽ i Agencija za strukovno obrazovanje potpisali ugovor za financiranje  svih 92 pomoćnika u nastavi za 97 učenika s teškoćama u razvoju iz 24 osnovne i 10 srednjih škola. Radi se o ukupnom iznosu od  4,2 milijuna kuna vrijednosti programa od čega je odobreno maksimalnih 83% bespovratnih sredstava, dok će 17 posto sredstava biti osigurano iz županijskog proračuna. Najavila je i da će se u Vrbniku graditi nova sportska dvorana na zemljištu koje je na korištenje Općini Vrbnik ustupila OŠ Fran Krsto Frankopan bez naknade i na rok od 50 godina, dok se Općini Fužine, također bez naknade, omogućilo korištenje zgrade područne škole Lič na deset godina.

„Donijeta je odluka o II. odabiru programa/projekata ravnomjernog razvitka za sufinanciranje iz Proračuna Primorsko-goranske županije za 2021. godinu Kumulativni iznos od 6,5 milijuna kuna namijenjen je regionalnom razvoju za sufinanciranje programa jedinica lokalne samouprave od kojih je ovom raspodjelom 700 tisuća kuna dodijeljeno jedinicama lokalne samouprave za projekte uređenja nerazvrstanih cesta i vrtića“, kazao je resorni pročelnik Ljudevit Krpan.

„Epidemiološka situacija u PGŽ-u je stabilna. Pet je novooboljelih osoba na 510 testiranih, odnosno ispod jedan posto u udjelu. Epidemija blago raste s tjednim incidencijama, ali prirast novih slučajeva je relativno umjeren“, kazao je glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević i dodao da je tijekom rujna povećan interes za cijepljenjem, posebice kod zdravstvenih djelatnika, među kojima je  do sada čak 92,41% cijepljeno prvom dozom, a oko 85% drugom, što svrstava PGŽ u sam hrvatski vrh.

error: Content is protected !!