Press kolegij PGŽ-a: Značajna financijska sredstva za otok Krk

Zadnji veliki iznos od 5 milijuna Eura iz EU fondova osiguran je za projekt ribarske luke na Krku.

U četvrtak, 18. veljače održat će se 36. sjednica Županijske skupštine PGŽ, a zbog obveze poštivanja epidemioloških mjera i ovoga puta bit će u dvorani opatijskog hotela Royal, najavio je na današnjem redovnom susretu s novinarima predsjednik ŽS Erik Fabijanić. Dodao je da je na dnevnom redu 27 točaka, između ostalih i odluka o usklađivanju statuta i poslovnika ŽS s izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Tim izmjenama skupština Primorsko-goranske županije više neće imati 45 već 41 člana, a limitirani su i iznosi naknada skupštinarima na maksimalnih 15.000 kuna godišnje. To su, prema riječima Fabijanića, ujedno i najveće izmjene budući PGŽ obzirom na broj stanovnika i dalje ima pravo na dva zamjenika župana, kao i jednog predstavnika srpske nacionalne manjine. Od ostalih točaka izdvojio je odluke o rasporedu decentraliziranih sredstava za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu skrb te desetak točaka koje se odnose na upravljanje pomorskim dobrom.

O aktualnoj epidemiološkoj situaciji izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović koji je rekao da je uobičajeno, zbog malog broja testiranja nedjeljom i danas tek dvoje novooboljelih od koronavirusa. Ukupno su tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađena  133 uzorka, a udio pozitivnih osoba unutar tog broja je 1,5 posto. Ozdravilo je 39 osoba pa se smanjuje i broj aktivnih slučajeva bolesti Covid 19 kojih je trenutno na području županije 345. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka nešto je veći broj hospitaliziranih pa je danas na bolničkom liječenju 38 osoba, od kojih je četvero na respiratoru. Mićović je naglasio kako su ovo pozitivni pokazatelji no, upozorio je da zbog potvrđene pojave novih, mutiranih virusa u RH i dalje treba strogo poštivati propisane epidemiološke mjere. Naveo je također da je do sada testirana gotovo polovica stanovnika PGŽ, njih 119 628 te da smo po broju testiranja u samom vrhu u RH. Pojasnio je stav oko upotrebe AstraZenecinog cjepiva kod osoba starijih od 60 godina. Rekao je da je to bez sumnje cjepivo dobre kvalitete oko kojeg se još čekaju neka dodatna pojašnjenja od proizvođača pa je iz tog razloga ostavljena mogućnost da liječnici obiteljske medicine u izravnom kontaktu sa svojim pacijentima, odluče hoće li ih cijepiti upravo tim cjepivom. Najavio je i nastavak cijepljenja starijih i kronično bolesnih tijekom ovog tjedna na za to predviđenim punktovima u Gradu Rijeci te u drugim dijelovima po ispostavama Županije. Sve ordinacije obiteljske medicine mogu ovaj tjedan na cijepljenje uputiti po 6 svojih pacijenata.

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević izvijestila je o davanju suglasnosti županijskim lučkim upravama na izmjene godišnjih programa rada i razvoja luka i financijskih planova za 2020. godinu koji su zbog nešto manjeg prihoda u „korona godini“ podložni rebalansu. Usprkos nešto manjim izvornim prihodima od planiranih nastavljeni su svi kapitalni projekti, u nekim slučajevima samo je nešto usporena dinamika. U financijskom planu, županijske lučke uprave za ovu godinu planiraju prihod od 142 milijuna kuna, što je 8 posto više nego lani. Značajan dio tog prihoda odnosi se na osigurana bespovratna EU sredstva. Zadnji veliki iznos od 5 milijuna Eura iz EU fondova osiguran je za projekt ribarske luke na Krku. Ukupno je do sada za brojne projekte županijskih lučkih uprava iz tog izvora osigurano 300 milijuna kuna. Pročelnica Milošević također je izvijestila o raspisanom natječaju za raspodjelu sredstava namijenjenih pomoći u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta u ukupnom iznosu od 450.000 kuna, a sredstva se dodjeljuju jedinicama lokalne samouprave čije sjedište je preko 450 m nadmorske visine. Osvrnula se i na EU projekte koje provodi Upravni odjel, riječ je o tri projekta od kojih je jedan, projekt MOSES uspješno dovršen. Projekt se odnosi na poboljšanje pomorske povezanosti Italije i RH, a kroz projekt je, između ostalog, sanirana operativna obala u luci Susak. U provedbi su projekti  ENERMOB i ENERNETMOB kroz koje su  izgrađene tri elektro punionice za vozila i to u Loparu, Omišlju i Fužinama a u ovoj godini bit će na još tri lokaliteta i to u Bakru, Mošćeničkoj Dragi i Skradu.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan izvijestio je o aktivnostima Ustanove „Regionalna energetska agencija Kvarner“ među kojima je izdvojio spremne projekte za energetsku obnovu objekta Doma zdravlja u Delnicama, Ravnoj Gori, Krku, Crikvenici i Loparu, kao i objekte Doma za starije osobe na Kantridi. Također je rekao da je župan Komadina od resornog ministra za energetiku zatražio da se poduzmu aktivnosti za smanjenje buke iz LNG terminala u Omišlju, kao i informaciju o tome kada će u modernizaciju Termoelektrane Rijeka, koja je najavljena, ali očito još uvijek nije započela.

error: Content is protected !!