Komentar Voditelja epidemiološkog odjela NZZJZ PGŽ Dobrice Rončevića o prijeporima oko cjepiva AstraZeneca

Cijepljenje kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65. godina odvijat će se u prostorima Doma zdravlja i NZZJZ PGŽ u Rijeci te u 7 ispostava, odnosno u Opatiji, Crikvenici, Delnicama, Malom Lošinju, Cresu, Rabu i Krku.

U Primorsko – goranskoj županiji u tjednu od 15. veljače ponovno se uspostavlja sustavno cijepljenje prvom dozom cjepiva protiv COVID-9 za kategorije osoba predviđenih prvom fazom te započinje i kontinuirano cijepljenje pacijenata predviđenih za drugu fazu, odnosno kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina.  Trenutno je  Primorsko-goranskoj županiji još uvijek u tijeku prva faza cijepljenja protiv bolesti COVID-19, odnosno cijepljenje prvom i drugom dozom zdravstvenih djelatnika, te djelatnika i korisnika socijalne skrbi te izvan županije angažiranih interventnih službi koje je započeto cjepivom Pfizer-Biontech, dok će se pacijenti prijavljeni  kod odabranih liječnika obiteljske medicine u tjednu od 15. do 19. veljače cijepiti cjepivom proizvođača AstraZeneca.

Cijepljenje kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65. godina odvijat će se u prostorima Doma zdravlja i NZZJZ PGŽ u Rijeci te u 7 ispostava, odnosno u Opatiji, Crikvenici, Delnicama, Malom Lošinju, Cresu, Rabu i Krku. Po završetku glavnine prve faze kampanje cijepljenja  i sukladno dostupnosti pojedinih vrsta cjepiva, na navedenim punktovima će se primjenjivati i druga registrirana cjepiva. Sukladno nacionalnim smjernicama, distribuciju cjepiva, cijepljenje posebnih skupina osoba u kolektivima, nadzor i koordinaciju kampanje cijepljenja protiv COVID-19, kao i do sada, u najvećoj mjeri će provoditi i koordinirati djelatnici Nastavnog zavoda za Javno zdravstvo.

Voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević ističe da je „vektorsko cjepivo protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca vrlo sigurno i učinkovito za primjenu kod osoba od 18 i više godina starosti te da u potpunosti sprječava pojavu težeg oblika bolesti COVID-19, a svojstva ovog cjepiva su najdosljednije dokumentirana  za dobne skupine od 18 do 55 godina. Prijepori oko primjene navedenog cjepiva kod osoba starijih od 55 godina, prvenstveno su posljedica nedovoljno velikog uzorka starijih dobnih skupina tijekom istraživanja prije registracije i time znanstveno-metodološke nedosljednosti u dokazivanju učinkovitosti u tim dobnim skupinama. Stoga, s obzirom na još uvijek veliki nesrazmjer između broja pacijenata koji su zbog kronične bolesti ili dobi prijavljeni za cijepljenje kod obiteljskih liječnika, NZZJZ PGŽ predlaže da ukoliko postoji određena dvojba kod obiteljskih liječnika i njihovih pacijenata, da se do rezultata dodatnih ispitivanja pojedinih aspekata učinkovitosti cjepiva AstraZeneca u starijoj životnoj dobi sljedeći tjedan na cijepljenje mogu  uputiti i mlađe kategorije  kroničnih bolesnika do 60 godina starosti.

Sasvim je izvjesno da će se navedeni prijepori razriješiti kroz nekoliko tjedana, odnosno znatno prije nego najavljenom dinamikom distribucije cjepiva bude osigurana količina cjepiva dostatna za uznapredovalu drugu fazu, odnosno visoku procijepljenost starijih osoba izvan domova za starije i kroničnih bolesnika, odnosno pacijenata s komorbiditetima.”

 

error: Content is protected !!