Predstavljanje knjige s CD-om: Obrni kolo! – sopeni i kanet po vrbenski

„Zvukovi su to našeg zavičajnog identiteta, odraz su drevnih vremena, starih običaja i bodulskog mentaliteta. To smo mi, baš tako zvučimo, u suglasju različitosti tenke i debele sopeli dok se kanet pretače u višeglasju, nogi prebiraju, tesnek obraća, a različite generacije drže zajedno va kolu…”

U nedjelju 27. studenog 2022. u 15 sati u Domu na Škujici bit će održano predstavljanje knjige s CD-om autora Nikole Kovačića. Uz autora sudjelovat će Vrbenske kanturice, Vrbenski sopci i sopčići te članice Tima Vrbnik.

Knjiga je nastala u okviru programa Pisek u suradnji Tima Vrbnik, Turističke zajednice Općine Vrbnik i Vrbničkog kulturnog društva Frankopan, financijskim sredstvima dobivenim kroz programski pravac 27 susjedstava / Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Autor knjige je akademski glazbenik Nikola Kovačić koji je surađivao s vrbničkim sopcima Ivom Zlatkom Volarićem i Dorijanom Polonijom te s dvije generacije Vrbenskih kanturic.

Cilj je bio notno i zvučno zabilježiti tradicionalne vrbničke instrumentalne i vokalne skladbe kako bi se sačuvale od zaborava i približile novim generacijama i zaljubljenicima u glazbenu baštinu našega zavičaja.

„Zvukovi su to našeg zavičajnog identiteta, odraz su drevnih vremena, starih običaja i bodulskog mentaliteta. To smo mi, baš tako zvučimo, u suglasju različitosti tenke i debele sopeli dok se kanet pretače u višeglasju, nogi prebiraju, tesnek obraća, a različite generacije drže zajedno va kolu… To je ono naše, izvorno i još je na listi od UNESCA zaštićene nematerijalne glazbene baštine“.

Organizaciju potpisuje Turistička zajednica Općine Vrbnik, Tim Vrbnik / 27 susjedstava / Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture uz podršku Općine Vrbnik i Vrbničkog kulturnog društva Frankopan.

error: Content is protected !!