U bašćanskom vrtiću otvorena vrijedna izložba “Staro va novon! – Ca je ca?”

‘Na cast i slavu naših starih ucit nan je dicu kako se živelo i govorelo. Nemojmo pustit da nan vrime ko će prit zame ono najvridnije ca su nan naši stari ostavili!’

U ponedjeljak 20. ožujka u dječjem vrtiću „Katarina Frankopan“ u Baški svečano je otvorena dječja izložba „Staro va novon! – Ca je ca?“
Uz prigodan program djeca su, uz pomoć svojih odgojiteljica, pozvala uzvanike, roditelje i goste da razgledaju njihovu izložbu starina.
Ideja se rodila u odgojiteljskom timu nakon što je za cilj u bitnoj zadaći Godišnjeg plana i programa ove pedagoške godine u njihovom vrtiću postavljeno upoznavanje djece sa kulturnom baštinom svog rodnog kraja.

Već od listopada u suradnji najviše sa roditeljima, a potom i lokalnom zajednicom sakupljale su se starine te kroz razne aktivnosti otkrivalo njihovo ime, porijeklo i funkcija. Nakon božićne predstave „Va potragi za božićnin duhon“ koja je također bila odraz očuvanja kulturne nematerijalne baštine intenzivno se započelo sa pripremama prostora vrtića kako bi danas izgledao kao mali etno muzej.

“Tako, ako se prošećete ovim vrtićem do kraja mjeseca travnja (do kad je izložba otvorena) možete se upoznati i/ili podsjetiti kako se nekad u Baški kuhalo, pralo, šivalo, popravljalo, učilo, oblačilo, pjevalo, plesalo…ma zapravo kako se u Baški živjelo”, kaže Aleksandra Udina, odgojiteljica i voditeljica Pv Katarina Frankopan, Baška.

Zbog očuvanja nematerijalne kulturne baštine svi izlošci imaju i svoj naziv na cakavici, bašćanskom dijalektu, a u razgledavanju posjetioce zvučno prate i zvuci sopila, kao i domaće „ca“.

“U zahvalnosti za podršku i suradnju najprije roditeljima i obiteljima djece bašćanskog vrtića, ravnateljici gđi. Ireni Žic- Orlić, zavičajnom muzeju Općine Baška, kd „Šoto“ te TZ općine Baška djeca i odgojitelji pozivaju svih koje vuče znatiželja pa i nostalgija da posjete ovu vrijednu izložbu” kaže Aleksandra Udina i dodaje:

“U nadi da je ovaj projekt prepoznat i u široj zajednici te možda i motiv za neke nove ideje djeca i odgojitelji šalju samo jednu poruku: ‘Na cast i slavu naših starih ucit nan je dicu kako se živelo i govorelo. Nemojmo pustit da nan vrime ko će prit zame ono najvridnije ca su nan naši stari ostavili!'”

 

error: Content is protected !!