Ponovo imamo 50 novozaraženih na otoku Krku. Zašto brojke iz dana u dan toliko osciliraju?

Pri čitanju brojki valja uzeti u obzir dvije važne činjenice.

Na području Primorsko-goranske županije 367 je novozaraženih koronavirusom, dok je 268 osoba ozdravilo. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1229 uzoraka.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a trenutno se u bolnici od COVID-19 bolesti liječi 130 pacijenata od kojih je 19 na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana, umrlo je nažalost pet osoba. Ukupno je 3495 aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ-a.

Nakon jučerašnje brojke od samo 5 novozaraženih, danas je na otoku Krku ponovo 50 osoba zaraženo COVID-19 virusom. Zbog čega dolazi do tolikih oscilacija u broju pozitivnih slučajeva?

Nažalost, iako je dugo odolijevao značajnijem porastu broja oboljelih, i otok Krk slijedi uzlaznu krivulju ostatka Hrvatske. Svakodnevno se broj zaraženih objavljuje za period od 24 sata unatrag, a brojke variraju od 5 do preko 50 novozaraženih dnevno, mahom raspoređenih u sve otočne općine. Pri čitanju brojki valja uzeti u obzir dvije važne činjenice: testiranje se ispred Turističke ambulante Doma zdravlja u Krku ne vrši srijedom, subotom i nedjeljom, dok se testiranje u sjedištu NZZJZ i Doma zdravlja PGŽ u Rijeci vrši svakim danom osim nedjelje. Iznimka su hitnoće.

Budući da se rezultati testova dobivaju unutar 48 sati od uzimanja uzorka, postaje jasno zašto su početkom tjedna i petkom brojke manje, da bi sredinom tjedna i tijekom vikenda ponovo skočile. Ovoga smo ponedjeljka tako na otoku Krku imali 5 novozaraženih, u utorak ih je bilo 6, u srijedu 53, četvrtak 55, petak tek 5, a na današnji dan, subotu, brojka je ponovo skočila na 50 novozaraženih otočana.

Također, više ste nas puta pitali zašto se objavljuju “jučerašnji” podaci. Riječ je o podacima koje za period od 24 sata unatrag, u uvijek istom terminu, u službenom priopćenju donosi Epidemiološka služba NZZJZ PGŽ-a. Objavljivanje “današnjih” podataka praktički je nemoguće, budući da bi to značilo praćenje svakog obrađenog testa iz minute u minutu.

 

error: Content is protected !!