Ovog vikenda najbolji svjetski trkači postavljaju rekord staze Via Apsyrtides

Od 16. do 19. lipnja na Cresu i Lošinju održava se Via Apsyrtides – Fastest Known Time project & Long distance hiking trail u sklopu kojeg će se postaviti najbrže vrijeme ove vrlo atraktivne, ali i izazovne, 150 km duge staze.

Cres – Projekt Via Apsyrtides nastao je u suradnji Turističkih zajednica Grada Cresa i Grada Malog Lošinja, a radi se o sustavu pješačkih obilaznica koje povezuju i prezentiraju prirodne i kulturne atrakcije otočja, a u čijem je središtu transverzalna staza dužine 150km koja se proteže od najsjevernije točke otoka Cresa, Rta Jablanca do najjužnije točke otoka Ilovika, Rta Radovan.

Nakon trasiranja, markacije i signalizacije rute, od 16. do 19. lipnja 2022. na Cresu i Lošinju održat će se istoimena utrka! Utrka će startati s rta Jablanac, najsjevernijeg rta otoka Cresa, u petak, 17. lipnja u 16:00 sati, a napredak trkača moći će se pratiti i online. U ovoj trkačkoj utrci 20 elitnih sportaša iz 10 europskih zemalja postavit će najbrže vrijeme na transverzali Via Apsyrtides. U utrci za koju se predviđa da će trajati 25 sati sudjelovat će i poznati Lošinjan Damir Kocijan. Naime, nakon što je penjući se na Osorčicu 18 puta u 26 sati savladao visinu Mt Everesta, izveo je još veći pothvat; udvostručio je visinu i ostvario takozvani dvostruki everesting. Kocijan se 90 puta zaredom penjao na 200-tinjak metara visoko brdo Sv. Ivan i tako dvostruki everesting savladao za 45 sati. Osim njega, takve rezultate ostvarilo je još samo šest osoba na svijetu.

Osim Lošinjana, na utrci će sudjelovati tri Hrvata; državni rekorder na 50km u 2021. Pavle Kruljac (HR), zatim jedan od najboljih hrvatskih ultratrail trkača Nenad Ostojić (HR) i višestruka prvakinja Hrvatske u raznim sportovima i disciplinama Maja Bonačić (HR). Od ostalih tu je pobjednik Transrockies Run 2019. i 100 Miles of Istria 2016. Thomas Wagner (AT), pobjednik 100 Miles of Istria 2021. Tomaš Štverak (CZ), pobjednik Corsa della bora 2021. Marko Gubert (IT), ‘trkač u sandalama’ Benjamin Violot (FR), pobjednik Ultra- Trail Stara Planina 2019. Balasz Nedjalkov (HU), urednik njemačkog časopisa Trail magazin Denis Wichniewski (DE), pobjednica Supermaratona dell’Etna 2021. Edyta Lewandowska (PL), pustolovka Barbara Jolič (SI), pobjednica Rychlik Zoška Bratislava 2021. Zuzana Matusova (SVK), pobjednica UTVV Slovenia 2021. Timea Losonc (HU), poznati pustolovac Tilen Potočnik (SI), Tomas Borcin (SVK), Pablo Barnes (ARG), Michaela Mertova (CZ), Gniewomir Skrzysinsk (PL) i Virginia Oliveri (IT).

Planinarska transverzala Via Apsyrtides novi je turistički proizvod, a cilj je gostima stvoriti dodatni doživljaj otkrivanja do sada manje poznatog dijela našeg otočja, uz revitalizaciju napuštenih pastirskih stanova i drugih objekata. Razvojem ovakvih projekta, kao i razvijanjem selektivnih oblika turizma, usmjeravamo posjetitelje na skrivene potencijale ovog područja  i pružamo im nova znanja o resursima destinacije, smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Kao cjelogodišnji turistički proizvod, predviđeno je da će prvih godina privući više tisuća posjetitelja koji će prohodati cijelu rutu ili bar pojedine dionice. U svrhu promocije, ali i informiranja ljubitelja aktivnosti na otvorenom, kreirana je Internet stranica Via Apsyrtdes uz popratne digitalne i printane karte.

Cres i Lošinj posjetiteljima nude zaista širok spektar mogućnosti za boravak na otvorenom, a boravak u prirodi danas je u fokusu posjetitelja više nego ikad prije. Razvojem ovog turističkog proizvoda svim našim gostima smo ponudili da, ovisno o njihovoj fizičkoj spremi, za sebe izaberu cijelu rutu ili pojedine dijelove i na najljepši način upoznaju posebnosti Cresa i Lošinja te uživaju u netaknutoj prirodi. Veseli nas da će nam se pridružiti i vrhunski trkači koji će postaviti rekord ove izazovne, ali vrlo atraktivne staze,  istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Cresa Željka Stašić.

Projekt je nastao u sklopu neformalnog udruživanja dviju Turističkih zajednica Grada Malog Lošinja i Grada Cresa te je dijelom i financiran sredstvima Fonda za neformalna udruživanja Ministarstva turizma i sporta, dok je drugim dijelom financiran iz Interreg projekta „Value“ čiji je nosioc lokalna otočna razvojna agencija OTRA.

 

error: Content is protected !!