OPREZ! Netko u Krku već mjesecima truje mačke, otrov predstavlja opasnost i za djecu

Na slici: mačić otrovan u Krku

Osim što je trovanje mačaka nehumano i nenormalno, ono predstavlja ugrozu i za sve životinje, ali i djecu koja nehotice mogu doći u kontakt s otrovom i pritom teško stradati. Ujedno, riječ je o nedjelu za koje su zakonom predviđene visoke kazne

Nažalost, i ova godina počinje još jednom vješću o zasad nepoznatoj osobi koja truje mačke na otoku Krku. Ovoga puta na meti počinitelja ovog prijezira vrijednog čina našle su se čak tri mačke na području grada Krka, nedaleko hotela Koralj i Dražica. Prva je od posljedica trovanja stradala još prošlog listopada, druga prije desetak dana, a posljednja mačja žrtva pronađena je otrovana jutros.

“Ti koji truješ mačke u našoj ulici, znaj da nisi čovjek. Tko god da jesi, čovjek nisi. Ne želim ti zlo i ne mrzim te. Ali želim da se zapitaš kako bi tebi bilo ujutro probuditi se i ostati bez svojih ljubavi. Vjerojatno to ne možeš ni zamisliti jer nečovjek poput tebe to ne može ni osjetiti. Vi, ljudi s osjećajima, pazite na svoje ljubimce. Mi smo u 4 mjeseca izgubili tri predivne, voljene mačke za koje smo se brinuli i koje nikome nisu smetale”, kaže u nevjerici Daria Papa, zgrožena ponašanjem bezobzirnih pojedinaca.

Osim što je trovanje mačaka nehumano i nenormalno, ono predstavlja ugrozu i za sve životinje, ali i djecu koja nehotice mogu doći u kontakt s otrovom i pritom teško stradati. Ujedno, riječ je o nedjelu za koje su zakonom predviđene visoke kazne – propisana kazna za fizičke osobe je od 10 do 15 tisuća kuna. Također, trovanje je kažnjivo i Kaznenim zakonom (čl. 205, st. 1), a predviđena je kazna zatvora do jedne godine.

Dok se ovakvo ponašanje prešutno tolerira – ili dok se ne dogodi još veća tragedija ovoga – teško će mu se stati na kraj, stoga ćemo i ovoga puta podsjetiti na proceduru prijave u slučaju trovanja životinje, koju su detaljno opisali Prijatelji životinja:”Uz pismenu prijavu veterinarskoj inspekciji i policiji/Općinskom državnom odvjetništvu dobro je priložiti i fotografije ili video snimke postavljenog otrova ili ubijenih životinja i navesti lokacije na kojima je postavljen otrov. Skupite i pisane izjave svjedoka kojima su otrovane životinje ili koji imaju bilo kakva saznanja o trovanjima. Priložite ako imate za neku otrovanu životinju i dokumentaciju veterinara, obdukcijski nalaz ako je rađen i slične dokaze. Svakako iskažite bojazan za životinje, djecu i sve koji bi mogli obitavati na lokacijama na kojima se postavlja otrov, kako bi se spriječile buduće tragedije.

Prijava bi trebala sadržavati sve podatke o podnositelju prijave, počinitelju ili vlasniku životinje, kao i o svjedocima koji mogu potvrditi navode iz prijave. Važno: anonimne prijave uglavnom se ne razmatraju. Ako želite ostati anonimni jer mislite da bi osoba koju prijavljujete mogla ugroziti vašu sigurnost, u potpisanoj prijavi nadležnoj instituciji naglasite da želite ostati anonimni prema prijavljenom. Tako inspekcija može kontaktirati vas kao svjedoka, ali prijavljenoj osobi neće dati vaše podatke.”

Nažalost, ovo nije prvi slučaj trovanja mačaka na Krku. Slični slučajevi zabilježeni su posljednjih godina, osim u gradu Krku, i u Malinskoj, Puntu i drugdje, a u Baški je zabilježen i slučaj postavljanja nelegalne zamke čija žrtva je također bila kućna mačka.

Foto: FB Daria Papa
error: Content is protected !!