NZZJZ PGŽ: Na Cresu zabilježen prvi ovogodišnji slučaj gripe u Primorsko-goranskoj županiji

S obzirom na doba godine, radi se o vrlo ranoj pojavi gripe u općoj populaciji te NZZJZ PGŽ podsjeća da cijepljenje protiv gripe u sezoni 2022./2023. započinje sutra, 12. listopada

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdio je prvi slučaj gripe ove godine u Primorsko-goranskoj županiji i to na Cresu, a prisutnost virusa influence potvrđena je multiplex PCR testom.

„Radi se o ženskoj osobi (38) s područja Cresa kod koje je pojava prvih simptoma nastupila prije 7 dana u vidu opće slabosti, bolova u mišićima i kostima, suhog kašlja te visoke temperature koja je varirala između 38,9 i 39,2 stupnja. Nakon negativnog rezultata brzog antigenskog testa na prisutnost SARS-CoV-2 virusa, obavljen je multiplex PCR test koji je potvrdio virus influence, odnosno gripe. Oboljela je dan prije pojave simptoma boravila u Rijeci“, izjavila je epidemiologinja NZZJZ PGŽ – Ispostava Cres Senka Stojanović, dr.med.

S obzirom na doba godine, radi se o vrlo ranoj pojavi gripe u općoj populaciji te NZZJZ PGŽ podsjeća da cijepljenje protiv gripe u sezoni 2022./2023. započinje sutra, 12. listopada, a cijepljenje se provodi u pedijatrijskim ordinacijama i ordinacijama liječnika obiteljske medicine. U Nastavnom zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te županijskim ispostavama cijepljenje se provodi isključivo za osobe koje nemaju izabrane liječnike obiteljske medicine ili pedijatre.

error: Content is protected !!