Novi operativni gat u Valbiski, nasipavanje lučice, ali ne i gubitci radnih mjesta

Zahvat u Valbiski uključuje nasipavanje postojeće lučice, a zamjenski će vezovi biti osigurani u lukama u okruženju, primarno luci Sveta Fuska. Dodatno je istaknuo kako neće biti izmještanja postojeće benzinske crpke i restorana, te rekonstrukcija ne prijeti gubitku radnih mjesta

Na 10. sjednici Županijske skupštine većinom je glasova usvojen prijedlog rebalansa Proračuna kojim se konsolidirani Proračun PGŽ za 2022. godinu povećava za 126,9 milijuna kuna, odnosno raste s 1,525 milijarde na iznos od 1,652 milijardu. Kako je pojasnio resorni pročelnik Krešimir Parat manji dio ovog povećanja financiran je iz prenesenog viška i to u iznosu od 43,0 mln kuna, dok je 83,9 milijuna kuna rezultat povećanja prihoda i primitaka tekuće godine u iznosu 83,9 mln kuna. Župan Komadina dodao je da županijski proračun, kao i proračun RH, raste upravo iz činjenice da smo se gospodarski oporavili u zadnjih par godina, bilježi se rast zaposlenosti i novih radnih mjesta, a kako bi se spriječila depopulacija povećavaju se i plaće jer su poslodavci svjesni da se bez kvalitetnih ljudi ne može funkcionirati. „U našem slučaju ovo proračunsko povećanje omogućit će da saniramo krizne situacije u zdravstvu, „podebljamo“ projekte u školstvu, u socijali kroz ulaganja u  domove za starije te dovršimo projekt Platak kao kapitalni infrastrukturni projekt. Ovaj nam rebalans treba da sada dovršimo ono što moramo kako bi oslobodili sredstva za sanaciju inflatornih učinaka u sljedećoj godini“, naglasio je župan.

Između ostalog rebalansom se udvostručuju i sredstva za poticanje i jačanje poduzetničkog kapitala, za razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru. Povećanje sredstava za zdravstvo usmjerit će se i  za veću dostupnost na primarnoj razini zdravstvene zaštite, između ostalog kako bi se zadržale ambulante s manjim brojem pacijenata kakvih je najviše u Gorskom kotaru, zatim u ulaganje i opremanje objekata, za početak radova na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica, nastavak projekta obnove paviljona u specijalnoj bolnici Insula Rab, kao i projektiranje novog Doma zdravlja u Malom Lošinju. Ukupno je kroz ovaj rebalans  proračun za zdravstvo uvećan za 10 milijuna kuna.

Sjednica je započela aktualnim satom na kojem je otvoreno više pitanja, ali i prijedloga. Tako je vijećnik Boris Popović predložio održavanje tematske sjednice o gospodarstvu s obzirom na recentne rezultate istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj prema kojima PGŽ stagnira. Župan Komadina složio se s prijedlogom za održavanje tematske sjednice u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, ali je istaknuo i podatak iz tog istog istraživanja koji pokazuje kako PGŽ ima najveći porast dobiti poduzetnika.

Postavljeno je pitanje statusa projekta Valbiska, na što je zamjenik župana Braut odgovorio da se radi o drugoj najprofitabilnijoj trajektnoj liniji u Hrvatskoj koja je žila kucavica za otoke. Izjavio je da je u tijeku revizija projekta, a jučer je održan sastanak radne skupine koja vodi projekt. Donijet je zaključak da se luka rekonstruira na način da se omogući dodatan manipulativni prostor za vozila i izgradi još jedan operativni gat. Taj zahvat uključuje nasipavanje postojeće lučice, a Braut je istaknuo da se posebno obraća pažnja na to da nitko  ne ostane bez veza, a zamjenski će vezovi biti osigurani u lukama u okruženju, primarno luci Sveta Fuska. Dodatno je istaknuo kako neće biti izmještanja postojeće benzinske crpke i restorana, te rekonstrukcija ne prijeti gubitku radnih mjesta.

Vijećnike je zanimalo i kako se odvija prilagodba i integracija ukrajinske djece u školama na području županije, na što je pročelnica Edita Stilin izvijestila kako u PGŽ trenutačno boravi 133 djece iz Ukrajine diljem županije. Pročelnica je istaknula da su dobro primljeni i da se uspješno integriraju, a iskoristila je priliku zahvaliti svim prosvjetnim djelatnicima koji se nakon izazova pandemije bave izazovima integracije djece iz ratom zahvaćenog područja.

Postavljeno je i pitanje o rezultatima  programa kreditiranja poljoprivrednika te kako je gašenje PIK-a utjecalo na proizvođače mlijeka u županiji, o čemu je odgovor dao privremeni pročelnik Brajan. Naveo je da je interes poduzetnika bio velik, te da je Primorsko-goranska županija u suradnji s bankama osiguravala subvencije kamatnih stopa do 2% pa je na taj način realizirano 10 milijuna kuna potpora od kojih, između ostalog za vinarije Gospoja i Pavlomir. S trendom pada kamatnih stopa na tržištu, opada i interes za ove potpore, zaključio je Brajan. Što se tiče utjecaja gašenja PIK-a, Brajan je naveo kako na našem području postoji nekoliko velikih proizvođača koji nisu surađivali s tom tvrtkom.

Vijećnika Franju Butorca je zanimalo u kojoj je fazi najavljeno prebacivanje osnivačkih prava nad školama u Bakru s Primorsko-goranske županije na Grad Bakar, na što su župan Komadina i pročelnica Stilin odgovorili kako službene komunikacije ma tu temu s Gradom Bakrom nije bilo. Župan Komadina izrazio je sumnju o drugim motivima iza takvih glasina, budući da jedna od škola ima zemljište koje bi moglo biti pravi povod takvoj eventualnoj inicijativi, te dodao da je jedini takav pokušaj svojevremeno bio u Gradu Kastvu, no od strane države je odbijen.

Usvojen je i izvještaj o radu Župana za drugu polovicu prošle godine, zatim izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a, akcijski plan energetske učinkovitosti PGŽ za razdoblje do 2024.godine te više koncesijskih odluka. Došlo je i do izmjene u sastavu članova Županijske skupštine, umjesto Viktora Ivaniša funkciju županijskog vijećnika preuzeo je Robert Marčelja.

error: Content is protected !!