Nogometne memorabilije u Galeriji Decumanus: Izložba Ovdje igra Hrvatska! kao uvertira u SP

Izložba Ovdje igra Hrvatska može se razgledati od ponedjeljka do subote u jutarnjem terminu, između 10.00 i 13.00 sati, te utorkom, petkom i subotom popodne, između 16.00 i 19.00 sati

U krčkoj Galeriji Decumanus ovog je petka otvorena je izložba Ovdje igra Hrvatska! koja tematizira nastupe hrvatske reprezentacije na svjetskim nogometnim prvenstvima. Ova prigodna izložba koju su, uz organizacijsku podršku Centra za kulturu Grada Krka, zajednički priredili Udruga navijača NK Rijeka Plavo bijeli otok i kolekcionar Mišel Budimilić, predstavlja svojevrsnu uvertiru u nadolazeće Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se, u studenom i prosincu, igrati u Kataru.

Postavom su obuhvaćene mnoge zanimljive nogometne memorabilije iz privatne kolekcije Mišela Budimilića koje podrazumijevaju dresove hrvatske nogometne reprezentacije, kopačke pojedinih igrača, lopte, ulaznice, plakate, fotografije, navijačke šalove te razne druge predmete vezane uz nastupe hrvatskih nogometaša na svjetskim prvenstvima. Jedan od najznačajnijih, a k tome i najvrjednijih izložaka dres je s prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije odigrane u Zagrebu, 17. listopada 1990. godine, protiv nogometne reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država.

Pred okupljenim mnoštvom, među kojima su podršku ovom projektu pružili bivši hrvatski reprezentativci te predstavnici nogometnih klubova Rijeka i Krk, izložbu su zajednički otvorili njezin inicijator Mišel Budimilić, predsjednik Plavo bijelog otoka Mladen Milohnić i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, dok je moderiranje povjereno radijskoj voditeljici Gordani Gržetić.

– Nadam se da ćete uživati u ovoj izložbi, uveo je Budimilić, u kojoj ja uživam svakodnevno već više od dvadeset godina. Izložbom je, dakle, predstavljen jedan manji dio moje osobne kolekcije koja danas broji 250 dresova hrvatske nogometne reprezentacije ili sveukupno njih 800-tinjak među kojima dominiraju dresovi Nogometnog kluba Rijeka, čiji sam navijač. Sama izložba motivirana je nadolazećim Svjetskim nogometnim prvenstvom, oslikavajući put hrvatske reprezentacije od 1998. pa sve do 2018. godine, o čemu svjedoče memorabilije poput dresova koje su 1998. imali Davor Šuker i Mario Stanić, dresa što ga je 2002. nosio Goran Vlaović, lopte s utakmice Hrvatska – Australija odigrane 2006., dresova koje su 2018. imali Andrej Kramarić i Ivan Strinić ili dresa kojeg je u kvalifikacijama za ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo nosio Luka Modrić, zaključio je Budimilić.

– Iznimno mi je drago što je Centar za kulturu Grada Krka, kazao je Vasilić, domaćin ovako vrijedne izložbe koju čine predmeti iz kolekcije otočanina Mišela Budimilića koji, siguran sam, spada među najveće kolekcionare dresova hrvatske nogometne reprezentacije i Nogometnog kluba Rijeka u Hrvatskoj. Zahvaljujem, ovom prigodom, Udruzi Plavo bijeli otok i njezinom predsjedniku Mladenu Milohniću, kao i svima ostalima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, a posebno mi je drago da su danas s nama nogometaši Nogometnog kluba Rijeka i bivši hrvatski reprezentativci. Od 17. listopada 1990. godine, od prve utakmice hrvatske reprezentacije odigrane s reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, pa sve do danas, bilo je puno uspjeha što ih je za sve nas priredila hrvatska reprezentacija, a jedan je dio zabilježen i kroz ovdje izložene memorabilije – dresove, lopte, kopačke… Međutim u kolekciji Mišela Budimilića, siguran sam, ima još puno vrijednog materijala za kojeg vjerujem da će narednih godina, također, biti prezentiran javnosti, zaključio je Vasilić.

Izložba Ovdje igra Hrvatska može se razgledati od ponedjeljka do subote u jutarnjem terminu, između 10.00 i 13.00 sati, te utorkom, petkom i subotom popodne, između 16.00 i 19.00 sati.

Foto i izvor: Igor Gržetić/Grad Krk
error: Content is protected !!